Nyheter

Magnisa stuga och museiföreningen del 9 – P.A Larsson

Nyheter I Vaggeryds centrum finns ett museum med minnen från samhällets historia. I en artikelserie kommer vi att berätta om vad man kan se i Magnisa stuga.

P.A Larssons var den sista affären i Vaggeryd som hade manuell betjäning över disk. Affären låg i det stora huset jämte godsmagasinet nära stationen. Huset finns kvar och är ombyggt till lägenheter.

Peter Alfred Larsson föddes 1856 i Skärstad. Han reste som ung till Nordamerika där han träffade sin blivande hustru, Selma Storck som kom från Skog utanför Vaggeryd. De gifte sig i Massachusetts 1892 och efter några år återvände de till Sverige och bostadsorten blev Vaggeryd och han öppnade sin första affär på Stationsgatan.

Huset på Framgången 5 byggdes 1914 av Peter Alfred Larsson där han öppnade den tredje platsen för hans speceriaffär. Bönderna från byarna runt Vaggeryd kom med häst och vagn och handlade hos P.A. Larsson och ställde under tiden sina hästar i stallet.

Fram till 1920-talet fanns i huset även K.F. Erikssons elaffär med ingång från gaveln från Järnvägsgatan. Guldgruvan flyttade in, även kallad Lilla NK, som sålde leksaker, enkla smycken med mera. Här fick inget kosta mer än en krona.

Det kom nya affärer med ingång från gaveln i huset. Larssons dotter Märta hade en affär som hette Nya Mode- och Tapisseriaffären. Sonen Erik hade en affär som sålde herrkläder, skjortor, mössor och arbetskläder.

P.A Larssons affär fanns kvar ända in på 1990-talet och när VSBo köpte huset fick museiföreningen ta hand om inventarierna som nu finns uppbyggda i Magnisa stugas källare.

Foto från 1915-1920.  [1/7]

En interiörbild från 1915, ett år efter att huset byggdes. Den visar P.A Larsson med sina söner. Från vänster Filip, Erik, Natan, Ernst och P.A. Larsson.  [2/7]

Natan Larsson och frisör Erland Claesson. Foto Per Bunnstad 1980.  [3/7]

"Danskens" korvkiosk låg granne med P.A Larssons och fanns kvar fram till 1962.  [4/7]

Här finns många gamla grejer som säkert väcker minnen.  [5/7]

Lars Erik Joakimson vid den gamla kassaapparaten.  [6/7]

Gamla pengar finns i kassalådan.  [7/7]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Magnisa stuga och museiföreningen del 9 – P.A Larsson

1962?
Ulla Hellman hade kvar kiosken in på 80=talet innan Milan tog över. Efter några åt flyttade han korvmojen till Preem som efter en brand fick sin nuvarande lokal men det borde varit på 90-talets första hälft.
Dansken drev väl kiosken in på mitten av 70-talet i alla fall …
Rätta mig om jag har fel……..

Ernst Larsens korvkiosk stod kvar in på 1970-talet men fram till 1962 var den på andra sidan av den väg som i dag heter Framgången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *