Nyheter

”Magplask” för debatten

Nyheter Kvällens kommunfullmäktige inleddes med en allmän politisk debatt och varje åhörarstol var upptagen. Del 3 - Partiernas avslutande minuter

Jan-Olof Svedberg (SD)

Kenth Williamsson (S)
– Det ser ansträngt ut inom socialnämnden. Arbetsgivarpolitiken är inget som har diskuterat, eller har vi gjort det. Vi har även lagt motioner, men var har det gett? Vi ska fortsätta driva detta.

Jenny Larsen (KD)
– Jag vill att Vaggeryds kommun ska vara en god och lyssnade arbetsgivare. Vi ska vara en väl synlig plats på kartan. Investering för barn och unga är viktiga.

Gert Jonsson (M)
– Jag är glad över femklöverns program och det ger oss långsiktigt och hållbar framtidsutsikt. Vi måste ha arenor där vi träffas. Möten, samtal, vi tror att det är där man hittar lösningen. Det är en viktig bärande faktor i vårt femklöverprogram. Vi måste samverka mer med civilsamhället. Utmaningsrätt är också en del i att utmana kommunens ekonomi. Vem som helst kan komma in med ett intresse om att driva något och då är det respektive nämnd. Det har prövats i andra kommuner.

Lennart Karlsson (EMP)
– Väldigt bra kommun vi bor i, men jag är ute efter styrning. Det saknas. Det lades ett medborgarförslag om att synliggöra Lagan. Vem håller reda på att de uppdragen vi har gett kommunen att de fortsätter. Sen kommer det tjänstemannaförslag om mötesplatser. Nestors var oläsligt, vi måste nog följa upp de besluten vi tar upp här i fullmäktige.

Magnus Thelin (L)
– Att vara liberal är att vara klyven. Det finns mycket gott sagt om bådas sidor. Det finns två sidor på alla mynt. Det måste vara i balans när det gäller politik. Det är den viktigaste punkten. Människors frihet är det viktigaste.

Elizabeth Orrelana Bravo (V)
– Jag vill tacka personalen som sitter här. Jag vet att alla gör ett jättebra jobb. Vi har engagerat alla. Personalen måste vi lyssna på och informationen fastnar på vägen. Jag vill att det ska bli bättre kommunikation.

Magnus Thelin (L)

Ulf Abrahamsson (C)
– Jag håller med dig till 100% Magnus Thelin. När man pratar allmän debatt. Jag tycker det här blev ett magplask för den här allmänna debatten. Jag trodde vi skulle berätta var vi står för inför våra invånare. Nu blev det en arbetsgivarfråga. Vi har drivna personer i organisation. De skulle kunna göra underverk för kommuninvånarna. Vi tittar på dagis. Jag önskar att invånarna ska få valfrihet, föreningsägda eller kommunala. Då får vi en valfrihet där jag kan välja vad vi vill. Föräldrarkopperativa Tofthaga är fantastisk.

Stig-Göran Hultsbo (MP)
– Vi har ett bra och skarpt miljöprogram. Jag har med stort intresse följt grönstrukturplanen. Kunskap skapar insikt. Det finns partier som gör sig lustiga över vår konstaterade förändring. Hur kan man vara så kortsiktig när man pratar miljö. Tänk om alla säger att ”det är så lite att det kvittar”. Alla pekar på alla. Vi har alla ett ansvar och i det här arbetet har vi som kommunens informatörer ett ansvar.

Jan-Olof Svedberg (SD)
– Vissa partier, är det oss du menar Stig-Göran? Vi förlöjligar inte men vissa kan göra större nytta hemma i kommunen är globalt sett. Vi har den absoluta renaste energin. Jag tror att det finns tankar inom MP också. Det finns risker med kärnkraft också. Vi hade en föredragning på BUN om ensamkommande om man är behörig eller inte på gymnasiet. Utav 20 stycken var det 1 som var behörig. Då har vi inte lyckats med integrationen.

Kommunfulllmätktiges ordförande Christer Holmgren lugnade Ulf Abrahamsson (C), som inte hann prata klart, med att nästa debatt är i augusti och avslutade den tvåtimmars allmänna politiska debatten.

Taggar

Dela


5 reaktioner på ”Magplask” för debatten

Om vår personal och medborgarnas välbefinnande är inte en relevant aspekt för vår kommuns framtid har jag missförstått kommunens mål, vision och värdegrund.
Fel forum?, Ja
Fel tid?, nej
Det är nu de behöver hjälp!

Stolt USK

Jo, Janette det var magplask. Vi borde pratat om hur vi ser framtiden för kommunen. Nu pratades det om Socialnämndens prioriteringar i en väldigt populistisk anda från många. Det var helt fel forum.

Med din kommentar Mats Oskarsson så menar du då att nattpatrullen och en fungerande nattorganisation med god vård och omsorg för dem som är i behov av hjälp inte är viktigt för framtiden!? Hur tänker du nu?

Magplask eller inte!
Dock en oerhört viktig fråga det här med nattpatrullen! Om våra politiker ålägger olika nämnder att spara eller effektivisera så måste det  ju rimligen finnas utrymme för återkoppling. Kommunikationen i frågan Nattpatrullen har varit skitdåligt. Att det sen skylts över med att det ligger på nämndnivå är inte ok! Får en nämnd ett sparkrav så ska det väl lämpligtvis redovisas uppåt igen. Att vi på golvet inte fått vara delaktiga är ytterligare en miss eller till och med en dundertabbe. Vad som inte kom fram i debatten under kvällen  var att man sparat/sparar på fel ställe. Eftersom det fort farande efter drygt ett halvår efter Gullvivans nedläggning finns personal som är övertalig dagtid på Sörgården. Ca 1 och 1/2 heltidstjänst. Ska man då  inte i rimlighetens namn spara på det som egentligen inte ska finnas. Det är väl utrett och behovsanpassat hur mycket personal som ska finnas inne på respektive boende?? Rätta mig om jag har fel!! Att sen som Lotta Damberg gjort, anpassa behovet av insatser efter den kostym de sytt ihop genom att göra besparing med neddragning i patrullen är just en fin väg att gå. Det skapar verkligen inte tillit och förståelse för framtida sparkrav! Ljugs det och hittas på idag så kommer det med all sannolikhet att göras detsamma i framtiden. Politiker går att byta ut genom val men med tjänstemän/chefer är det inte lika enkelt. Så bättring i kommunikationen, uppifrån och nedåt samt upp igen, samt återkoppling av förslagen innan de genomförs är nog något man bör jobba med för att öka/bygga tillit i framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *