Nyheter

Marijo Corkovic debatterar skolkostnader

Nyheter Marijo Corkovic (S)  debatterar kostnader för Götafors skola i Vaggeryd.

Femklövern tar inte ansvar för ekonomin

På grund av femklöverns (M, KD, C, L, MP) och SD:s inriktningsbeslut som fattades på kommunfullmäktige den 28 september, gällande byggnation av Götafors skola riskerar skattebetalarna i Vaggeryds kommun att få betala ytterligare uppskattningsvis 60–90 miljoner kronor.

Beslutet betyder att någon annan skall bygga skolan och kommunen ska sedan hyra den. Detta trots att politiken har anslaget mer pengar än någonsin till skattefinansierade investeringar under denna mandatperiod (338 miljoner). Trots detta beräknas inte pengarna räcka på långa vägar därför att det har slösats vilt med investeringsmedel.

Gör vi på det sättet som femklövern och SD vill så måste vi betala avkastning på kapital när vi hyr skolan. Enligt exempel i SKR:s skrift ”Att äga eller hyra” finns det exempel på avkastningsnivåer mellan 4,6 och 7 procent för grundskolor där det för övrigt framgår att lokaler som man ska använda i många år är bäst att ha i egen regi.

Räknar vi på att det blir en avkastning på 5 procent i 25 år så kommer det att kosta 62,5 miljoner extra utöver hyran. Blir avkastningen 7 procent i 25 år blir extrakostnaden 87,5 miljoner för skattebetalarna. Beräkningen är gjord utifrån en byggnationskostnad för Götaforsskolan på 50 miljoner kronor.

Utöver detta så hamnar man i en väldigt svår förhandlingssituation om man vill förändra något, bygga till eller förnya kontraktet för att ta några exempel.

Det innebär att vi kastar bort kapital som motsvarar närmare två liknande skolor och allt detta händer trots att vi har den största investeringsbudgeten någonsin. Detta tycker jag är bedrövligt.

Man kan undra om femklövern har gjort detta med mening för att våra förskolor och skolors byggnationer skall vara så dyra bara för att man sedan ska kunna privatisera framtida nya skolor.

Därför säger jag, gör om, gör rätt. Utveckla vår kommun på ett långsiktigt hållbart sätt och låt inte skattebetalarna betala ytterligare miljontals kronor extra genom att låta någon annan bygga Götafors skola!

Ni tappade kontrollen över investeringsbudgeten och genom att hyra skolor på lång tid riskerar ni även att tappa kontrollen över driftbudgeten också.

Skattebetalarna kommer att få betala för Götaforsskolan en gång men de skall inte behöva betala en andra och kanske till och med en tredje gång!

Marijo Corkovic (S) 
Kommunfullmäktige- och BUN-ledamot

Taggar

Dela


10 reaktioner på Marijo Corkovic debatterar skolkostnader

Förr hävdade Moderater att äganderätten var helig och fick inte beskattas. Tänk hojtandet om fastighetsskatt. Nu helt plötsligt så ska det erbjudas ut till högstbjudande privatkapitalistiske byggherre. Ingen kontroll och ingen äganderätt.Han får bygga vilket skrytbygge som han önskar. Sedan måste kommunen betala ”marknadshyran” för detta. Och om läroplaner ändras om kanske 10 år så går det inte för lokalerna står där de står. Och vill BUN följa nya läroplaner så blir det ombyggnad och nya tilläggshyror.
Marijo har rätt. Detta förslag är att kasta bort skattebetalarnas kapital. Så här gjorde borgarna uppe i Stockholm och det blev riktiga brakförluster för skattebetalarna men STORA vinster för privatbyggherren.
Nä så gör om, gör rätt. Vi vill ha skolor i egna byggnader och egen skolregi. Vi hejar på dig Marijo.

Nu är du nog inte så värst gammal gissar jag? Är det något vi bygger om/till/ändrar allt eftersom behoven ändras så är det väl skolorna! Jag lyssnar inte på de kommunfullmäktigemöten annat än dem jag själv är med på så kan bara relatera till dem jag närvarat vid.
Det spelar ingen roll när läroplaner etcetera ändras och det ska betalas! Vi är faktiskt riktigt dåliga på att göra just detta i kommunal regi och bara titta på det lapptäcke av skollokaler vi har idag så tror jag andra hade gjort detta både bättre och billigare.
När det gäller överskridandet genom åren så har det varit kutym att inte ta med möblemang etcetera och detta oberoende av vem som styr tyvärr. Nu ska detta tydligen ändras och då blir siffrorna helt andra naturligtvis. Inte särskilt svårt att följa heller vart pengarna tagit vägen heller om man följer ärendena. Vad jag vet med min ringa kunskap så har vi väl varit överens ATT skolor etcetera ska byggas, men inte alltid hur och av vem?

Man kan inte skylla bara på politiken för Gert och Kenth är vad jag vet inga byggexperter utan bra på annat. Däremot har vi ett icke oansenligt antal tjänstemän som kanske bör ändra arbetsmetoder? Titta bara på Sörgårdsskolan i Skillingaryd så får man en uppfattning av vad som kostar…

I Stockholm bygger de skrytbyggen etcetera men vad är då Mejeriet? Jo, ett skrytbygge enligt en del men också ett mycket fint boende för dem som behöver hjälp, glöm inte det. Sedan att inte allt offentligt är gratis visar bara vad ni tycker om folks skatter. ALLT inom offentlig verksamhet kostar skattepengar, glöm aldrig det.

Tack för din komplimang om ålder. Men jag blir betryckt när du säger att du INTE ens lyssnar på fullmäktigemötena, trots att du kan lyssna i radio eller titta på web. Nonchalant och odemokratiskt.
Äldreboendet Mejeriet är kanske i dina ögon ett skrytbygge. Vi andra ser alla tekniska hjälpmedel som underlättar och sparar ryggar på personalen, larmar många olika händelser som kan ske bland äldre handikappade personer. Och den där spa-bassängen, tillgängligt via taklift, är en självklarhet om 10 år. Det gäller att vara framsynt.
Inget offentligt är gratis. Det är därför vi betalar in skatt så det räcker till både vård, skola och omsorg. Och lite till Kulturnämnden också, där du är ersättare.

Odemokratiskt att inte lyssna på personer som svamlar och älskar att höra sin egen röst? Man behöver absolut inte följa kommunfullmäktige för att bilda sig en uppfattning om politiken. Nu är det så att alla ärenden har beretts i de olika nämnderna och de följer jag och sitter själv i kultur och fritidsnämnden. Kommunfullmäktige är ”bara” en upprepning av ärendena som slutgiltigt konfirmerar det hela som kommunens högst beslutande organ. Jag tycker det är lyx med ett spabad men som du säger snart standard i varje nybygge och man kan ju alltid hoppas! Jag har varit på cirka hälften av länets boenden och vi ligger lite efter om man frånsett Mejeriet som tydligen blev riktigt bra. Tack för konversationen och nu för vi kommunen framåt!

Jo. I Fullmäktigedebatten har det sagts att ni slösat bort investeringsmedel. Nej. Långt ifrån allt offentligt är gratis men lägger man på en vinstmarginal på mellan 4,6–7 procent då blir det ungefär lika dyrt som 1 eller 2 skolor till på 25 år. Gör om gör rätt! Lars Seger

Lars Seger Var står det att det är gratis
Det är Götafors skola det gäller och inte gamla byggen, Det fanns pengar till Götafors skola
var har de tagit vägen? Skolan skulle redan varit färdig om allt gått rätt till.

Om du lyssnat i KF debatterna som du deltagit i så fick du svaren. Som du skriver så får man intrycket av att allt i offentlig regi är gratis. För att lära sig av sina misstag så måste man se bakåt på tidigare projekt och dra lärdom av det. Den kunskapen verkar det vara dåligt ställt med ibland hos ALLA inblandade vid diverse projekt.

Du menar på fullaste allvar att det är gratis att bygga om våra skolor bara för att de är kommunala? Lär av historien när det gäller skolbyggnationer då får du en annan bild om när kommunen är byggherre. Fenix är väl ett typexempel på detta och diverse andra byggnationer. Den avkastningen stämmer inte riktigt med verkligheten heller och kommunala skolor är gratis under årens lopp? Vi är inte kompetenta att handla upp saker alltid och med en oerhörd merkostnad vilket man kan undvika OM man har rätt kravspec från början. Har inte Vgdkommun 8% i kostnad för våra skolor som jag läste förra veckan? Det blir således billigare att låta någon annan drifta saker.

Om inte ”vi är kompetenta” så är det dags att anställa kompetenta bygghandläggare i kommunen. Fenix skulle inte blivit bättre i privat regi. Inget är gratis, ingen har någonsin påstått det. Läs på herr Seger eller åtminstone lyssna uppmärksamt på fullmäktigemötet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *