Nyheter

”Marodörer” kör sönder skogsstigar

Nyheter "Marodörer på fyrhjulingar och motorcyklar kör sönder våra fina promenad- och skogsvägar öster om Hjortsjön och norr om Badplatsvägen i Vaggeryd".

I svängarna har man kört så gruset sprutar.  [1/3]

Djupa sår i marken är vanliga.  [2/3]

  [3/3]

Det är en av våra läsare som slår larm om att nätet av skogsstigar kring norra delen av Hjortsjön i Vaggeryd håller på att köras sönder.
– Vissa sträckor är det numera omöjligt att gå med barnvagn. Vintertid blir det svårt att göra de skidspår som har varit mycket uppskattade.  Enligt terrängkörningslagen är det förbjudet att köra i terräng med ovan nämnda fordon. Det finns undantag , men då fordras det dispens, skriver vår sagesperson.

Bilderna som vi publicerar ljuger inte.  Stigarna blir allt mera urgröpta och dessutom blottas trädens rötter. Det gör det lätt att snubbla för den som exempelvis joggar det populära stråket runt Hjortsjön.

Problemet  är dessutom inte nytt. Men det allvarliga är att ofoget breder ut sig.

Stigarna mellan Bondstorpsvägen och Stödstorpaån är till stora delar sönderkörda sedan år tillbaka. Men nu sprider sig terrängkörningen med motorfordon även till Östra strand-området.
Problemen  blir förstås särskilt tydliga när det regnar mycket.
Detta gör att förslaget om skydd för områdena kring Friluftsgården och Bäckalyckan i Vaggeryd (och Grönelund i Skillingaryd) känns särskilt angeläget.

Taggar

4 reaktioner på ”Marodörer” kör sönder skogsstigar

Ja detta är ju för bedrövligt. Att få våra fina skogs- och promenadvägar förstörda på detta vis av totalt oförstående motorburna individer.
I Götafors där jag bor sedan nästan 40 år tillbaka finns ju tillgång till en motorcrossbana som användarna och vi som bor här i samförstånd kommit överens hur den skall användas, vilket gjort att det fungerat i stort sett väldigt bra.
Men att förstöra fina vägar i skogen på detta vis drabbar ju väldigt många, för det är verkligen inte roligt att försöka ta sig fram varken med cykel eller på promenad.
Nej sluta med detta och sen får vi hoppas att vägarna går att återställa även om det tar tid.
Lars-Göran Nilsson

Som aktiv crossåkare i kommunen blir jag så ledsen när jag ser detta. Varför måste vissa förstöra. Varför kan man inte hålla sig på crossbanan? Detta skapar bara ilska. Tycker det är jättetråkigt och hoppas att vederbörande slutar omedelbart med detta!!:(

Det är tråkigt att det aldrig är tyst i Vaggeryd! Är det inte fyrhjulingar som kör sönder våra skogsstigar och motionsspår så är det ett massa folk utifrån på nån bana ute i skogen som låter hela vägen in i samhället när det öär så mycket folk som kommer dit och kör!
Finns det inte riktigt motorbarnor ni kan vara på och köra Rune?

När det kommer till fyrhjulingar så är problemet att nästan ingen crossbana/förening tillåter just fyrhjulingar på sina banor.
Detta är ett problem for oss som åker fyrhjuling. Jag kan ärligt säga att jag aldrig åkt på annan plats än bana där det är tillåtet.
Oftast är det just fyrhjulingen som skapar problemet då de inte får åka på banorna. Därför väljer de vanlig terräng istället.

På just vaggeryds crossbana vet jag inte vad som gäller mer än vilka körtider som är okej, det står vad det kostar och när man får köra, men inte vem man betalar till och vilka körregler som gäller.

Hoks crossbana godkänner fyrhjulingar 2 timmar en dag i veckan

Övriga banor i närområdet tillåter inte fyrhjulingar avsedda får vuxna alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *