Nyheter

Martina tipsar om vilt

Nyheter Till alla som har tillång till rådjurskött vill jag ge ett middagstips från skogen: En rådjursrullad med svampsås. Håll tillgodo.

Det såg gott ut tyckte Uffe

För att börja någonstans vill jag börja med att jag inte på något vis har expertkunskaper om matlagning, men jag gillar när maten är god. Kan man dessutom ta tillvara på naturens tillgångar och kunna använda viltkött och svamp från skogen så tycker jag att det är ännu roligare. Svampen plockar jag gärna själv, det är ett av mina största intressen under sommar och höst.

När jag flyttade hemifrån hade jag otroligt dåliga kunskaper om matlagning och det enda jag kunde laga var korv-stroganoff och spagetti med köttfärssås. Min mamma var fantastisk i köket men vad jag minns var jag nog inte så intresserad av att ta del av hennes kunskaper. Så under åren har jag misslyckats otaliga gånger, dock lite mer sällan den senaste tiden. Man lär så länge man lever.

Just rådjurskött har jag alltid tyckt varit svårt att tillaga, det är så lätt att det blir torrt och i konsistens som leverpastej om man kör det för länge i ugnen på för låg temperatur. Det har jag testat och det var inte särskilt gott. Det var till och med så illa att vi gav bort allt rådjurskött under en period för vi visste inte hur vi skulle laga till det. Det gör vi inte längre.

Jag har glädjen att under hösten kunna fylla frysboxen med viltkött då två i familjen är jägare och vår hund Uffe, är duktig på att nosa fram viltet. Det kan jag förstå om inte alla har, men till er som har det vill jag tipsa om ett gott middagstips. Jag kan tänka mig att man kan använda lamm också till samma rätt.

Mitt tips är en rådjursrullad som jag serverar med ugnsstekt potatis, karljohansvamp-sås och bönor.

Jag använder mig av ett urbenat rådjurslår som jag putsar och skär ut så det blir så stort och platt som möjligt.

Fyll köttet med något som du tycker är gott, jag har valt salt, peppar, vitlök, ramslökspesto, smör, chili och lite örter.

Rulla i hop köttet och bind med steksnöre. Krydda köttet på utsidan och stek köttet runt om i smör och lägg i en stekpåse. Stoppa in köttet i ugnen på 225 grader och tillaga tills innetemperaturen blir 55 grader. Vill man ha det mer färdigt får det gå några grader till men jag tycker om när det är lite rött i mitten. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp.

Till köttet serverar jag en sås med karljohansvamp som jag smaksätter med cognac.

Smaklig spis!

Det blev riktigt mumsigt!  [1/7]

Rådjurslåret som är utskuret och fyllt med kryddor och örter.  [2/7]

Steksnöre är bra men lite pyssel att få på plats.  [3/7]

Stek köttet runt om.  [4/7]

Den torkade karljohan-svampen blötläggs och steks i smör innan den hamnade i såsen.  [5/7]

Köttet är klart och får vila en liten stund.  [6/7]

Nu är det klart för att skäras upp.  [7/7]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *