Nyheter

Martinas blogg: En bön om vatten

Nyheter Sista dagen på min semester är kommen och imorgon återgår jag till föräldraledighet igen. Maken återgår till jobbet i en hel vecka för att sedan vara ledig igen. Veckan har varit lugn. Vi har varit hemma och mest tagit det lugnt. Och glädjedansat lite i regnet som föll. Varje droppe räknas

Om ni undrar varför vi ska ta till vara på jordens resurser. Så är det för att dessa små, ska kunna ha en jord kvar att ge till sina barnbarn så småningom.

Och nog för att det är trevligt med solsken, men jag är knappast ensam om att be om regn just nu. Denna extrema torka som skapar sån enorm foderbrist. Rent personligen har det för all del varit skönt att gräsmattan inte växt på de delar där den klipptes för några veckor sen. Men om man ser till det stora perspektivet så växer ju inte åkermarkerna heller då. Det enda som verkar frodas är ogräset. Jag vet inte, äter djuren det? Känns galet att djur ska behöva nödslaktas för att det krisar så enormt. Älskade bönder som håller de svenska landskapen öppna och förser oss med mat på olika sätt. Jag ber för er. Jag ber av hela mitt hjärta att det ska komma regn och åter regn som gör att markerna frodas igen.

Här har det ju regnat lite grann, men på många ställen har det inte regnat alls. Och det vette tusan om de få dropparna som föll gjorde nån större nytta. Men varje liten droppe är ju viktig. Och varje liten droppe är såklart önskad och värdefull.

Det känns både otäckt och oroväckande med alla dessa bränder som härjar över landet. Djurlivet i skogarna hotas och människor måste fly från sina hem. För att inte tala om alla dessa fantastiska brandmän och frivilliga som jobbar dygnet runt för att släcka bränderna och se till att de inte sprider sig mer. En STOR eloge till er. Och en stor eloge till alla grannländer som skickat hjälp i form av brandmän och fordon för att hjälpa till att släcka. Måtte det inte börja brinna i deras land. Känns fint mitt i allt elände att man kan hjälpa varandra över gränserna. Och återigen, vatten. Bön om vatten!

Kanske är det nyttigt på ett sätt att se att även vi kan drabbas av katastrofer. Kanske tar man vattnet lite mindre för givet efter denna sommar. Kanske är det fler som tänker efter både en och två gånger innan man slösar med vattnet. Har man egen brunn så är man väl redan rätt så noga. Och visst gör det allt lite tydligare med alla siffror man har sett. 50 liter vatten per tvätt för att ta ett exempel.

Så i slutet så här kommer några enkla spartips gällande vattnet. Saker som för många är självklara och för vissa inte alls. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och schamponerar i duschen. Duscha inte varje dag, ta ett svalkande dopp i sjön istället då och då för att svalka av dig. Jag lovar du dör inte av att inte tvätta håret varje dag. Tvätta dig under armarna i handfatet istället för att få bort svetten.

Tvätta och diska enbart fulla maskiner. Vattna inte gräset. Det överlever mer än man tror. Tvätta inte bilen (nu får man ju i och för sig varken vattna gräs eller tvätta bilen när bevattningsförbudet råder) hemma.

Diska inte under rinnande vatten. Stäng av vattnet under tiden du borstar tänderna. Varje liten droppe som sparas gör ju att vi har kvar vattnet lite längre.

Ställ en vattenkanna i duschen läste jag ett tips om, så kan man spola det kalla vattnet i väntan på det varma där. Istället för att bara kasta bort massor liter. Jag ska göra det, måste bara komma ihåg att köpa en vattenkanna. Likaså kan man använda spillvattnet i torktumlaren att vattna med. Samma sak där, jag har tänkt det länge men måste skaffa vattenkannor.

Känns som ett lite mer tråkigt inlägg än vanligt. Men nog så viktigt. Vattnet är inte magiskt, det finns en begränsad mängd i grundvattnet och även om kommunen kan fixa mycket, så är inte ens de kommunala brunnarna självpåfyllande. (Inte heller haven kan kommunen fixa om ni minns artikeln om kommuninvånarna som klagat på vattennivån i havet..)

Nu ska vi åka och köpa spis. För vatten väger visst mycket. La en vattenmelon på spishällen i veckan. Den sprack. Spishällen alltså, vattenmelonen var fortfarande hel. Tur den inte var av senaste modell. Även om just spisinköp hade varit roligt att göra nån annan gång än mitt i sommaren när man vill göra roligare saker för pengarna.

//Martina

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *