Nyheter

Matilda köpte första majblomman i Vaggeryd

Nyheter Efter det att butiken ”Lilla Jag” lades ner skänkte butiksägaren Matilda Brännström mycket kläder till Majblommans lokalförening i Vaggeryd för att dela ut till de familjer som sökt bidrag. Därför var Matilda inbjuden till Majblommans traditionella evenemang och köpa första majblomman av barn från lokalföreningen.

2024 års majblommor börjar säljas i dag den 10 april. Majblomman gör ett viktigt arbete för barn som lever i barnfattigdom och nu är det äntligen dags för årets majblommeinsamling. Utanför ICA Supermarket i Vaggeryd var engagemanget stort när årets majblommeförsäljare skulle börja sälja sina första majblommor.

Matilda, varför valde du att skänka kläder just till Majblomman? Det kändes helt självklart för mig att välja just Majblomman för jag vet att det är så många familjer som behöver stöttning. Vi har även haft ett samarbete tidigare. De minsta kläderna skänktes till BVC som delade ut till familjer som behövde, och de större kläderna upp till tolv år delades ut av Majblommeföreningen, berättar Matilda Brännström.

Årets majblomma är violfärgad. Utöver den klassiska blomman med nål, den traditionella kransen, klistermärket, en digital majblomma och en metall-pin finns den specialdesignade majblomman som saknar ett av tio blad som bara finns på webben. Den kan man köpa med hjälp av en länk som man får av sin försäljare. 

– Enligt Majblomman och Rädda barnen med flera lever ett av tio barn i barnfattigdom i Sverige. För att symbolisera detta säljer vi i år en unik blomma, niobladsblomman. För första gången på 100 år lanseras en ny sorts majblomma där 1 av de 10 bladen saknas, berättar Ann-Christine Vilsson, ordförande i Majblommans lokalförening i Vaggeryd.

– Antalet familjer som söker bidrag hos oss har ökat under senaste året så vi hoppas på en rekordförsäljning även i år. Förra året såldes majblommor för 76 miljoner kronor i landet och i Vaggeryd sålde vi för 222 000 kronor. Vi har som tidigare år samarbete med lokala butiker. Det är Ritz, Vaggeryds Gårdscafé och Lilla tårtbageriet som bakar majblommekakor/bakelser och Acleja Blomsterhandel binder fina majblommebuketter. Dessa skänker delar av förtjänsten till vår lokalförening, fortsätter Ann-Christine Vilsson.

– Vi får även gåvor från flera företag, det är vi tacksamma för men vi skulle behöva mycket mera. Det är en fröjd att besöka familjerna som blir så glada, det är så häftigt, avslutar Ann-Christine.

Amanda Kouva, Ronja Karlsson-Johansson och Isabelle Rafors-Sjöstrand går i årskurs 5 och är väldigt sugna på att sälja majblommor.  [1/3]

Matilda Brännström köper majblommor första försäljningsdagen.  [2/3]

Matilda tillsammans med fem glada försäljare utanför ICA Supermarket i Vaggeryd.  [3/3]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *