Nyheter

Mats första bil var en Saab

Nyheter Preskiberad händelse och skrämd till gråt – här berättar Mats Bergman i Vaggeryd om sin första kontakt med bilar och bilkörning. Följ med i vår serie ”Min första bil”.

Arkivfoto; Saab 96 var Mats första bil

Mats Bergman, Vaggeryd, vice ordförande i Skillingaryds Motorklubb och Smålands Bilsportsförbund har, såklart, alltid varit intresserad av bilar.

– Första bilmötet var Bosse Ljungfeldt i en stor amerikansk Ford. Med bredsladd och skrikande hjul skrämde den mig till gråt. Men det var en rädsla som med tiden skulle gå över, berättar Mats Bergman.

Han berättar att det är preskiberat att han redan som 14-åring fick ta bilen och hämta mjölk hos grannen med systerns VW bubbla.

– Redan då insåg jag att bakhjulsdrift var en underlägsen driftsform så när det var dags för första bilen så var det en med framhjulsdrift och framförallt Saab som gällde, säger Mats Bergman.

– Körkortet togs som privatist på 18-årsdagen men bilköpet fick vänta till efter lumpen. På Arvidssons Bil i Värnamo hittade jag en Saab 96 av 1966 års modell, alltså inte V4 utan den trecylindriga tvåtaktsmotorn med tre förgasare. Den kostade 2 500 kronor och jag fick låna hälften av mamma, minns Mats.

– Det första som gjordes var att köpa in och montera tre stora Cibie extraljus. Bilen tjänade mig troget bland annat genom att ta mig till utbildningen i Katrineholm, säger Mats.

Efter detta har det alltid funnits minst en Saab i stallet, antingen som rallybil eller familjebil och även tidvis båda.

Fotnot; Flera läsare välkomnas att berätta eller bli intervjuade om sin första bil. Välkommen att kontakta oss på redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu

Mats Bergman, Vaggeryd, berättar här om sin första bil

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *