Nyheter

Mats lyfter snart igen

Nyheter Mats Oskarsson, pilot på SAS, har inte jobbat på över tre månader. Snart lyfter han igen men innan dess gäller ett godkänt simulatortest på Kastrups flygplats i Danmark

Arkivfoto; En del golf har det blivit för Mats

I tre och en halv månad har piloten Mats Oskarsson inte åkt till jobbet på flygplatsen i Danmark. Nästa vecka görs en kontroll på Kastrup flygplats innan han får styra planet mot Amerika.

– Om man som pilot inte gjort tre landningar på 90 dagar, och nu har jag inte gjort någon alls på 90 dagar, blir det en simulatorkontroll. Den görs var sjätte månad i vanliga fall, men nu måste jag för att kunna få flyga igen, berättar Mats Oskarsson.

Hur går ett simulatortest till?

– Den görs på Kastrup i Köpenhamn. Det börjar med två timmars förhör och sedan fyra timmar med simulatorn och därefter en timmas genomgång vad man gjort, det gäller både positiv och negativ kritik. Det finns oftast flera lösningar på ett problem och all träning som görs är dilemmabaserat. Det finns flera lösningar och det gäller att hitta den bästa. Det kan vara tidskritiska lösningar, som exempelvis brand ombord. Då gäller snabba beslut och att ta sig till närmaste flygplats. Det kan finnas andra problem, som hydraulproblem, då kanske det finns mer tid och man hittar landningsplats som är passar med vädret och en bana som har en lång landningsbana exempelvis. Man får helt enkelt ta fram sina bästa lösningar. Efter mitt test finns tio reservdagar i juli innan jag i mitten av juli flyger till San Francisco. Sen väntar min semester, berättar Mats med ett leende och nämner att om man som pilot ska behålla sitt certifikat gäller simulatortest var sjätte månad.

Blir det annorlunda nu under pandemin?

– Vi på SAS har krav på munskydd. Det gäller oss piloter också, men när vi stänger dörren till cockpiten behövs skyddet inte längre. Moderna flygplan har ett fantastiskt filter som fångar upp bakterier och luften byts väldigt ofta. Så miljön i ett flygplan är bättre än i ett vanligt rum.

Vad har du gjort under din ofrivilligt lediga tid under våren?

– När jag insåg att det här skulle bli långvarigt har jag renoverat och projekt hemma på gården har satts igång och avslutats. Sen har jag spelat mycket golf också, avrundar Mats som också är ordförande i Hoks golfklubb.

För två och ett halvt år sedan träffade vi Mats på fiket i Vaggeryd där han berättade om sitt jobb. Se artikeln här.

SAS meddelande tidigare i veckan att Europa så sakteligen öppnar igen. Flygbolaget berättar att man börjar flyga från Köpenhamn till Kreta, Venedig, Pisa, Warszawa och Kroatien. Dessutom ökas antalet turer till och från Aten, Oslo, New York och Chicago.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *