Nyheter

Matsvinn är en möjlighet

Nyheter Kocken Paul Svensson vill få oss att tankevända när vi pratar mat och matlagning

Paul Svensson  [1/5]

Intresserade åhörare  [2/5]

Byarums skafferi på plats  [3/5]

Ännu fler som lyssnar  [4/5]

Paul Svensson inspirerar  [5/5]

Tänk nytt, tänk större och var inte rädd för att använda nya råvaror i din matlagning. Det var det tydliga och kanske enkla budskapet när Paul Svensson gästade Vaggeryd och föreläste inför anställda i skolkök och även andra matentreprenörer. Och det var skolmåltidspersonal från flera kommuner som besökte Fenix.

  Det handlar inte om att byta bort någonting och enbart använda vegetariska råvaror, säger Paul Svensson. Vill du behålla kött och fisk så går det alldeles utmärkt, men det kan serveras med nya spännande saker som inte behöver benämnas tillbehör.

Numera går det att laga mat klimatsmart och hållbart hela året med närproducerade produkter. Förr hade man tillgång till svenska gröna råvaror några få månader, men nu är det tillgängligt året runt. Ju fler som tänker nytt, ju större blir marknaden som sätter press producenter och handlare.

– När vi pratar matsvinn brukar jag fråga hur folk kokar sina potatis, säger Paul Svensson. De flesta säger att de skalar potatisen, kokar den och häller av kokvattnet. Det finns bättre sätt att hantera det på enligt Paul. Han menar att man ska koka potatisen med skalet på för en smakligare potatis. Som bonus får man ett smaksatt vatten som med fördel kan reduceras ordentligt för att bli en buljong till en soppa.

Paul Svensson hade som mål att bli ingenjör, men försvarsmakten fick in honom på nytt spår nära han gjorde lumpen som kock i Flottan och fastnade för yrket. Under sin kockresa har han mer och mer använt sina sinnen och varit öppen för att nyttja det som de flesta slänger när de använt just den lilla del som man alltid använt.

Det som de flesta betraktar som matsvinn är i hans ögon möjlig smakförstärkare.

– Våga utmana dig själv, uppmanar Paul Svensson och menar att de flesta maträtter har något som kan ersättas och ändå få samma konsistens och smakupplevelse.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *