Nyheter

Mattias öppnar upp för en pratstund

Nyheter På onsdagar hänger en banderoll på det fina staketet vid Åkersvägen 28 i Skillingaryd. Banderollen betyder att Pastorn bjuder på gott kaffe, hembakta kanelbullar och en pratstund för den som behöver..

Är banderollen uppe, då har Mattias satt på kaffebryggaren  [1/6]

Åkersvägen 28  [2/6]

Partytältet blir samtals- och fikarum  [3/6]

Serengettin kallas den här och det är en naturpark i Afrika. Fast här i Skillingaryd.  [4/6]

Rebecka, sittande, tillsammans med bästisen Alma fikar såklart  [5/6]

Mattias Östenälv, pastor i Pingstkyrkan, öppnar upp partytältet om någon vill få en prat- och fikastund  [6/6]

Idén fick Mattias Östenälv i juni när han såg hur många som passerade förbi, både till fots och på cykel. Kan man göra något för de ensamma?

– Varför inte bjuda in för en liten pratstund. På onsdagar, när banderollen är uppsatt på staketet, är kaffebryggaren på och jag bjuder på hembakta bullar. Här finns tid för att prata om vad som helst. Jag tror att många är i behov av att få en social stund och att få träffa någon. Alla är påverkade av det som händer just nu och vi pastorer får inte heller träffa så många som vi annars gör, berättar Mattias Östenälv, pastor i Pingstkyrkan i Skillingaryd, och bjuder in till fikastund i partytältet.

– Jag sänker ribban lite, så ”pastorns hembesök” får nu en ny dimension. Man får komma hit på en fika på onsdagar och prata av sig och med någon. Man måste inte prata religion eller existentiella frågor, men här finns chansen att tala också om de ämnena. Alla som kommer får en tidning som heter ”Hopp” och så får man Guds välsignelse på köpet, säger Mattias med glimten i ögat och häller upp kaffet till oss.

In i september kommer partytältet finnas på plats i Östenälvsträdgården på Åkersvägen och värmekälla kommer att införskaffas framåt hösten, om så skulle behövas.

– Många har behov av att få prata, det kan vara hur det är att vara i den äldre riskgruppen och man känner sig ensam, eller kanske att man känner slitningar i sin relation som blivit intensiv de senaste månaderna. I södra Europa blev den psykiska ohälsan kanske större av en påtvingad helisolering. Där det är mer vanligt att alla träffas ute på restaurang och fik. Men vi svenskar, och kommunbor, behöver också få sociala delen, berättar Mattias.

Dottern Rebecka, 11 år, och bästa kompisen Alma, som bor på Idrottsgatan och snart är 11 år, kommer såklart förbi på saft och kakor.

– Det här är nice tycker jag. Vi har sovit här en natt. Vi somnade vid 23.00 och vaknade en timma efteråt. Det var lite läskigt då det var någon utanför, tror vi, berättar Rebecka som nu får fler fikakompisar på onsdagar.

– Vi märker ett behov av sociala mått när Mötesplatsen öppnade igen. Öppningen där var mycket efterlängtad då många tyckt att det varit jobbigt när det varit stängt. Samarbetet med kyrkorna är fantastiskt och det blir en aning mer jobb för oss inom kyrkan då alla volontärer är i riskgrupp och inte kan hjälpa till på samma sätt som tidigare.

– Sociala biten är så otroligt viktig, så har ni vägarna förbi här på onsdagar och banderollen är uppe, så välkomna in på fika och en liten pratstund. Vi håller distans och plats är det gott om i tältet, avrundar Mattias och vi passar på att tacka för den goda kanelbullen och det välbehövliga elvakaffet under onsdagsförmiddagen på Åkersvägen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Mattias öppnar upp för en pratstund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *