Nyheter

Med siktet inställt på SM

Nyheter Ronja Jörgensen från Vaggeryd satsar på två SM-tävlingar i sommar. Hon kommer att delta i fält och 3 D och hoppas på vinst.

Hon är fjorton år, skjuter compound och tävlar för Bågskyttarna i Vaggeryd. Klassen heter DC 13 och det är sista året hon tävlar som junior. Nästa år tävlar hon i elitklassen.

Ronja har tränat bågskytte i snart tre år och är redan klar för SM. Hon är vänsterskytt, vilket inte ställer till några bekymmer mer än när hon ska skaffa reservdelar till bågen eftersom det är ganska ovanligt.

– Det här är något jag verkligen satsar på och jag tränar flera gånger i veckan. Bågskytte är väldigt avkopplande och har man haft en dålig dag och kommer hit och det är helt knäpptyst, då behöver man inte ha fokus på något annat än tavlan. Inget slår det, berättar Ronja.

– Det har gått väldigt bra för henne och hon har utvecklats otroligt mycket på bara ett halvår. Hon skjuter bättre än många vuxna, berättar pappa Kenny Jörgensen.

Vaggeryds Bågskytteklubb startade 1980 och har drygt 40 medlemmar. Klubben tränar både utomhus på banan vid friluftsgården och inomhus i Skillingaryd.

– Vaggerydsklubben är en riktig skogskytteklubb där vi mest kör skogsdiscipliner vilka är jakt, fält och 3 D, berättar Mårten Kursten som är ordförande i klubben.

Det finns olika typer av skytte

  • Tavelskytte på olika avstånd,
  • Jaktskytte, som bedrivs i skogen inom ett begränsat område. Här skjuter man på tavlor föreställande olika djur som är utställda i skogen. Här gäller det att avståndsbedöma innan man försöker träffa målet.
  • Fält, bedrivs på samma sätt som jakt men annan utformning av tavlan som är rund i gult och svart.
  • 3 D, den nyaste formen av utomhusskytte. Här skjuter man på tredimensionella, naturtrogna djur. Även här är avståndsbedömningen viktig innan man skjuter.

– Jag tävlar i alla grenar men denna sommaren blir det fokus på 3 D och fält. 3 D är min personliga favorit, det är roligt och handlar mycket om avståndsbedömning, säger Ronja.

– Mitt mål var att komma till SM och där är jag ju snart efter det ska jag försöka satsa på landslaget, avslutar Ronja

Vi önskar stort lycka till!

  [1/2]

  [2/2]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Med siktet inställt på SM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *