Nyheter

Mejvings krönika: När Venus kom i fatt Jupiter…

Nyheter Vad var det egentligen som dök upp och sågs tydligt på stjärnklar himmel tidigare i veckan? Nästa gång det inträffar är morgonen den 12 augusti 2025…

Foto från National Geographic

När jag var på väg hem från jobbet under måndagskvällen fanns två klara ljusa prickar på himlen. Jag tänkte; flygplan på väg att landa i Jönköping. När jag kom närmare hemåt var de fortfarande lika synliga och hade inte förflyttat sig något nämnvärt. Vad kunde det vara? Är det något över slalombacken i Kyllås? I rikspress fick jag svaret under onsdagen.

Det var planeten Venus och Jupiter som just nu var fanns nära varandra och ”nära” oss. 

I skymning tidig torsdag kväll fick jag dessa två på bild. Då var de inte lika tydliga och de var längre ifrån varandra än tidigare i veckan. 

Via sidan astroinfo.se kunde jag läsa att ”Venus och Jupiter hade en så kallad ”konjunktion”, vilket inte är astronomiskt en stor grej, men eftersom det i betraktarens ögon kan bli en fantastisk vy sydväst efter solnedgången. Det är himlens ljusaste planeter (efter solen och månen) som möts”. 

Nära tycker vi att dessa planeter är men Jupiter svävar över 700 miljoner kilometer bort och Venus, som är den planeten som ligger närmast jorden, är 123 miljoner kilometer bort, så planeterna befinner sig i själva verket hundratals miljoner kilometer från varandra. I onsdags var planeterna närmast varandra, för den här gången…

Enligt astroinfo.se är planeter nära varandra nästa gång den 12 augusti 2025, fast då på morgonhimlen.

Två klara planeter syntes från Gisslaköp under torsdagens skymning

Taggar

Dela


2 reaktioner på Mejvings krönika: När Venus kom i fatt Jupiter…

Karl! Om en planet ligger närmre solen än vi gör, eller om den ligger längre bort spelar ingen roll för om vi kan se den. Det som spelar roll är linjen mellan solen, jorden och planeten. Sett från oss kan Venus ligga i riktning mot solen lika väl som den kan ligga i motsatt riktning. Det är samma fenomen som du ser på månen. När vi ligger på någorlunda rak linje solen – jorden – månen får vi fullmåne. När vi ligger på någorlunda rak linje solen – månen – jorden får vi nymåne, när nästan ingen yta av månen har direkt solbelysning sett frän oss.

Hur sjutton kan vi se Venus? Den ligger ju innanför oss i solsystemet. Det vill säga, det är dag när vi tittar in mot det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *