Nyheter

Mekonomen visar sin verksamhet

Nyheter På lördag är det dags för öppet hus. Då är man välkommen att titta in i verkstaden i Vaggeryd och se vad som händer där.

Mekonomens verkstad med tillhörande butik ligger på Krokvägen i Vaggeryd och har funnits där sedan 2014. Det är Fredrik Nordquist och hans tre anställda som hjälper oss som inte kan själva att serva, reparera och rekonda våra bilar. Mekonomen finns på runt 400 ställen i Sverige.

– Vår huvudsyssla är verkstadsdelen där vi lagar bilar, men vi har även en butik med tillbehör. Tvättmedel, schampo, polermedel och lite annat finns i sortimentet. Service, reparationer, felsökningar, däck och hjulinställningar jobbar vi med och försöker att ha hela paketet för alla bilmärken. Vi jobbar även med elbilar. Jag är utbildad högvoltstekniker som krävs för att få skruva med dessa bilar. Vi har ett däckhotell och just nu ligger här en uppsättningar till 300 bilar, berättar Fredrik Nordqvist, ägare till Mekonomen i Vaggeryd.

– Vi har just byggt till så vi har mer plats för ny däckverkstad, däckhotell och plats för hjulinställningar. Vi har dubblat våran yta lite drygt så det känns skönt, det gör att vi kan arbeta på ett effektivt sätt. Vi ser också fram emot att få fler leveranser varje dag så att vi kan få fram reservdelar snabbare. 

– Nu satsar vi mycket på hjulinställningar, då vi kontrollerar så att hjulets vinklar står rakt så man får en bekvämare och säkrare bil. Har man lite felaktig vinkling kan man uppleva att bilen svänger mindre eller mer och att den blir spårkänslig. Dessutom sliter man däck i onödan, även bränsleförbrukningen ökar om det inte är rätt driv. Man kan köra längre med däcken och sparar både pengar och natur med rätt inställning. Man kan få en mycket trevligare bil om man har koll på detta. Ser man att det är fel med blotta ögat så är det jättefel och bilen är knappt körbart. Vi har vår nya maskin som kontrollerar alla bilar som körs i genom och upptäcker på en gång om det skulle vara utom tolerans.

När bilen rullar i genom mäts hjulens vinklar.

När man kör in sin bil i verkstaden finns maskinen som mäter hjulens vinklar bara man rullar förbi. 32 laserstrålar identifierar hjulet och mäter under tiden den rullar förhållandet till bilen. Hittar man avvikelser vid första kontrollen körs bilen in och scannas av i nästa maskin, där själva hjulinställningen görs manuellt. De här maskinerna är inte de allra vanligaste och finns bara på tio ställen i Sverige.

Nu på lördag får alla som är intresserade komma och titta hur det fungerar i verkstaden och titta på maskinerna. 

– När kunderna kommer hit på vardagar är det ofta fullt upp, så man har inte riktigt tiden man önskar att stanna upp och prata. Under lördagen vill vi passa på att visa vad vi ha för grejer och vad vi sysslar med här. Det kommer det att finnas leverantörer på plats som visar vinterns grejer som extraljus, däck, motorvärmare och annat. Vi kommer att ha erbjudanden och så vi bjuder vi på hamburgare till våra besökare. Vi vill berätta om vad vi gör: ju mer kunden vet om vad vi gör, desto lättare är det att förstå vad som händer med bilen på service eller reparation. Vi vill hjälpa till och hålla våra kunders bilar i bra skick så att man åker tryggt och säkert, avslutar Fredrik Nordqvist.

Oskar Nilsson och Fredrik Nordqvist bakom disken i Mekonomens butik.  [1/4]

Här ordnas hjulinställningen.  [2/4]

Långa rader med däck väntar på nästa säsong.  [3/4]

Tomas Arvidsson och Albin Arvidsson fixar en bil.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *