Nyheter

Mer trygghet åt medborgarna

Nyheter Lokalpolisområdeschef Håkan Boberg och kommissarie Göran Magnusson fanns i Skillingehus under eftermiddagen för att skriva under medborgarlöftet med kommunens styrande politiker

Göran Magnusson och Håkan Boberg berättar om medborgarlöftet  [1/6]

Gert Jonsson, kommunstyrelsens ordförande skriver på  [2/6]

Lokalpolisområdeschef Håkan Boberg skriver på  [3/6]

Tackar för gott samarbete  [4/6]

Håkan Boberg och Gert Jonsson  [5/6]

"Vi har ett mycket gott samarbete"  [6/6]

– Det finns ingenting som säger i lagen att kommunen ska vara brottsförebyggande, men de ser i barn- och utbildning och socialförvaltningen och vi önskar inte att någon hamnar i kriminalitet. Sorg både till dom själva och andra. Vi har haft ett gott samverkansavtal och goda diskussioner där vi har förhindrat brottslighet. Vi har god erfarenhet av Vaggeryds kommun, börjar Håkan Boberg berätta. 

Johan Sundgren, säkerhetssamordnare och Göran Magnusson har tillsammans kommit fram till årets medborgarlöfte som ska skrivas under av polisen och Vaggeryds kommun. 

– Vi har i tio år samverkat med kommunen med brottsförebyggande åtgärder. 2015 bildades nya polismyndigheten och spunnit från den skulle vi skrivit medborgarlöfte och det har vi gjort sedan 2016. Vi kan fråga invånarna vilken brottslighet de känner sig mest otrygga med. Vi frågar våra medarbetare, lokala Brottsförebyggnade rådet är också en viktig samlingspunkt och vi försöker att hitta en lägesbild. Vi får in en del visa sociala medier. Det kommer in en hel del. Vi har inte kunnat hålla så många medborgardialoger i dessa tider. Vi får underrättelse från vår avdelning. Vi har tagit fram tre fokusområden: Trygghet, förbättrad trafiksituation och narkotikabrott. Ur de tre fokusområden ska vi förbättra trafikmiljön och trygghet. Narkotikabrott jobbar vi med redan mycket med, berättar Göran Magnusson. 

Fyra punkter är kopplade; Trygghetsvandring i centrala Skillingaryd och Vaggeryd där medborgare har tyckt att det varit otryggt, mer öppet och inte mörka ställen man kan öppna sig, speglar vid undergången. Ytterligare belysning, ta ner träd och buskar och så vidare. Påbörja arbetet med Est (Effektiv samordning mot trygghet), det är för att skapa en gemensam lägesbild av kommun, näringsliv, fastighetsbolag för att se vad som är på gång just nu. Vi ska påbörja något som kallas trygghetsrundor. Vi har tidigare sagt att vi ska stå på en viss väg. Vi ska ändra den polisiära närvaro på olika gator. Vi får många tips att det går fort på 30-sträckor. Under sitt arbetspass besöker man platsen och vara synlig. Vi ändrar rundor via en app och vi kan följa upp det på ett bra sätt, säger Göran Magnusson.

– Vi skjuter ut våra platser via en app, skadegörelse, plats där mycket ungdomar hänger. Det har blivit ett bra verktyg att med kort varsel ändra vår personal till att åka till aktuell plats, säger Håkan Boberg.

Göran fortsätter att en större trafikinsats kommer att göras någonstans i kommunen framöver, den kan göras antingen i tätort eller på landsbygden.

– Det är känt med kapellskärningar. Vi använder trafikkontroller för att förhindra detta på E4:an. Varje tertial följs det här upp med kommunen, säger Göran Magnusson.

– Vi försöker att jobba mycket förebyggande och våra föreningar vandrar på helger och kombinationen med fler poliser och fler vuxna upplevs det smidigt. Det ska inte vara enkelt att starta något bus, berättar Gert Jonsson (M). 

 – Föreningslivet gör att ungdomarna blir lugna, kommer ungdomarnas hockey- eller fotbollstränare och nattvandrar så blir det lugnt. Vi har använt hotspots där vi använt detta i kvarter där det varit kriminalitet. Invånarna vill inte ha de där och när vi är tillgängliga kommer många och pratar med oss och de hjälper helt enkelt polisen. Vi visar oss mycket. Vi är inte så lång tid men kommer ofta, säger Håkan Boberg från Värnamo.

Fotnot: Hotspot är ett engelskt ord  som kan översättas med ett trådlöst nätverk via internet.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Mer trygghet åt medborgarna

Sorgligt att inte fler har åsikter i denna fråga. Inte konstigt att respekten för hastighetsgränser inte följs i vår kommun. Engagemanget från våra politiker tycks vara noll. Det borde vara farthinder utanför varje förskola. Ansvaret om något händer år hos våra politiker. Detta är bara en del av den moralupplösning som vi har i samhället. Ni som läser detta måste väl ha åsikter. Skriv gärna mer än tre meningar om ni kan.

Ungdomar är inte på något sätt överrepresenterade när det gäller att inte kunna hålla 30 km-gränsen.
Vad det handlar om är att köra omkring i samhället med bilar som bara får köra i 30, men som är manipulerade så att de går mycket fortare. Det är självfallet olagligt för att inte tala om den trafikfara som de utgör. Ewas reflexion angående firmabilar stämmer då dessa tillsammans med varubilar sällan håller några hastigheter. Självfallet kan man inte dra alla över en kam.

Jag håller med dig fullt ut att dessa 30 fordon är en skrämmande fara då de förs fram både olagligt och vårdslöst i vår kommun..

Polisens arbete kan effektiviseras på ett mycket enkelt sätt. Stå några minuter vid en 30-sträcka och dyk upp vid ett annat ställe en stund senare. Bara att synas har en avhållande effekt. Har inte sett en polisbil i samhället under hela våren. Folk vet ju att risken att stöta på poliser är minimal. Självfallet kan polisen inte vara överallt men jag tror att det handlar om brist på organisation. Kan medborgarlöftet ändra på detta?

Ungdomar? Det är INTE dom enda, vi har minsann i alla åldrar som dundra för förbi 30-skyltarna olagligt i kommunen och inte att tala om lokala firmabilar som tror det är motorväg mellan Vaggeryd och Skillingaryd.

Hoppas detta inte bara blir en pappersprodukt. Nu vill vi se hastighetskontroller vid Åvikens förskola där hastigheten är 30 km/timmen dygnet runt. Bygg också vägbulor som är det enda som ger resultat. Det har man i de flesta kommuner utanför förskolor. Varför är detta totalt omöjligt i vår kommun? Den vägbula som fanns tidigare togs bort när förskolan byggdes.Varför behövdes den innan men inte nu ?Kolla också upp de 30 km/timmen bilar som ungdomar kör omkring i och som ofta går mycket fortare. Var finns föräldrarna till dessa ungdomar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *