Nyheter

Miljögifter har påträffats vid Hagshults flygplats

Nyheter Undersökning av jord, grund- och dricksvatten har gjorts vid Hagshults flygplats och miljögiftet PFAS har hittats.

Arkivfoto från Hagshults flygplats

Det har genomförts ytvattenprovtagning och flödesmätning vid fyra tillfällen under förra året och i år intill flygplatsen i Hagshult. Undersökningen visar en ökning av mängden miljögift i Härån mellan provtagningspunkterna uppströms jämfört med undersökningspunkterna nedströms flygplatsen.

Ökningen av mängden PFAS uppströms jämfört med nedströms flygplatsen i Härån är således större än vad som beräknats tillföras via diken, vilket indikerar att PFAS även tillförs Härån via utströmning av förorenat grundvatten. Den största transporten av miljögiftet till Härån och Lagan bedöms ske under vinter och vår, då vattenflöden är större än under sommar och höst. 

När Försvarsmakten genomförde en biotopinventering påvisades att de inventerade dikena och vattendragen inte inhyser sådant habitat att fisk skulle trivas och under inventeringen observerades heller inte fisk. Potentiellt skulle fisk kunna vandra från Härån och Lagan och tillfälligt förekomma i de nedre delarna av diken och vattendrag. 

Proverna nedströms flygplatsen togs vid Fryele kvarn, som är en registrerad miljöövervakningsstation. Stationen är aktiv, dock uttas inte prov för analys av PFAS inom ramen för aktuellt miljöövervakningsprogram. Mot bakgrund av beräknad mängd PFOS som tillförs Lagan från Olsbäcken bedömer konsultföretaget risken för att miljökvalitetsnormen överskrids i Lagan till följd av tillskottet från ”Bana Bertil” på Hagshults flygplats som liten. 

Konsultföretaget, som gjort undersökningen, rekommenderar att ett kontrollprogram tas fram och påbörjas under första och andra kvartalet nästa år, där brunnsvatten, grundvatten och ytvatten ska ingå. För att kontrollera berggrundvattnet kommer provtagning av dricksvattenbrunnar att ingå. Försvarsmakten kommer att göra provtagning av ytvattnet i Härån, både upp- och nedströms flygplatsen, för att bedöma om miljögiftet utgör en risk för hälsa och/eller miljö. 

Fotnot: Via Naturskyddsföreningens hemsida finns att läsa vad PFAS är: PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. I dag finns över 4 700 olika PFAS-ämnen på marknaden. Ämnen hittas i bland annat stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer och skönhetsprodukter. Populationsstudier på människor visar en koppling mellan exponering för PFAS-ämnen och sämre vaccinsvar hos barn, leverskador, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar. De två mest kända PFAS-ämnen är misstänkt cancerframkallande och kan ha negativa effekter på reproduktionsförmåga. PFAS-ämnen är extremt svårnedbrytbara. Oftast, när PFAS har hittats i vattentäkter i Sverige, beror det ofta på att brandskum har runnit ned i vattnet. Förkortningen PFAS står för per- och polyfluorerande alkylsubstanser. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *