Nyheter

Min Jul – Pallis berättar

Nyheter I en serie under julhelgen låter vi några personer i våra bygder berätta om sin jul under rubriken ”Min Jul”

Så här i juletid har jag träffat Håkan ”Pallis” Gustafsson som för att höra om hans förhållande till julen och hur han firar den.

Har du något speciellt minne från någon jul?

– Ja, det finns en jul som är alldeles speciell, säger Håkan och berättar om julafton 1983 som firades på HMS Carlskrona då de ankrat på redden utanför Kanarieöarna. Alla var kvar på båten och en fanjunkare tog på sig rollen som tomte. Fanjunkaren var naturligt skäggig med en viss rondör, så med vit sprayfärg och en tomteluva löstes maskeringen. De fick alla varsin julklapp som var skänkta av kyrkliga syföreningar till sjömän på uppdrag runt om i världen.

– Det är 35 år sedan men det är en julklapp jag inte glömmer, säger Håkan med ett leende. Det var en bok, skänkt av en kvinna i Gävle, med titeln Bättre människor skriven av Sloan Wilson.

– När jag fick den julklappen tänkte på de kyrkliga syföreningar som arbetar för att glädja svenska sjömän, och fortsätter med att även nämna deras arbete för att svenska kyrkan ute i världen kan bjuda svenskar boende utomlands på julbord, säger han med blick av tacksamhet.

Du blir nästan sentimental?

– Jo, man tänker ju på alla insatser som har gjorts av syföreningar i vår kommun, menar Håkan och berättar att han därför ställer upp som utropare på missionsauktioner om han blir tillfrågad. Förr var det i Eckersholm och Byarum, men numera är det auktionen i Barnarp som gäller för att, som han säger, dra sitt strå till stacken.

Vad har du för minnen från barndomens jular?

– Vi firade alltid jul hemma hos mina morföräldrar i Byarum, säger Håkan och det var alltid fullt ös när alla kusiner träffades. Det var alltid omkring 25 personer som firade jul och det är mest leken och stojet som finns på näthinnan. Allt locka fram någon särskild julklapp från den tiden det gick inte. Julklappen 1983 överskuggar allt annat.

Vad betyder julen för dig?

– Jag har ett rätt avslappnat förhållande till julen, säger Pallis och tillägger att för hans del är midsommarfirandet mycket viktigare när han kan vara ute och segla i Sankt Annas skärgård. Julen är avkoppling utan några måsten men visst firas det med julklappar och julmat men utan några större åthävor.

Om du ska beskriv julen med tre ord, vad blir det då?

– Det blir nog rätt traditionella svar, menar Håkan och radar upp familjen, avkoppling och julottan. Julottan är numera ett absolut måste, tidigare var det julbönen på julaftons kväll men på senare är det julottan som gäller.

Är det något annat du förknippar julen med?

– Det skulle vara julfläsket när mamma och pappa lastade upp julgrisen på bänken och styckade och malde färs. Det saltades skinka och gjordes korvar i långa banor. Annars är det som sagt avslappnat och jag har inga problem att koppla av, menar Håkan.

Hemma är hemma och jobb är jobb.

– En särskild händelse var när vi renoverade köket, berättar Håkan att när den nya spishällen skulle på plats på julaftons morgon så hade det som inte fick hända hänt. Hålet i bänkskivan var utsågat enligt måtten på hällen, men hällen som stod lutad mot en vägg hade ramlat under natten och krossats. Paniken spred sig, men strax före lunch fick han fatt i en likadan spishäll hos Bengt på Beijers i Vaggeryd och julfriden infann sig, avslutar Håkan Gustafsson sin berättelse om ”Min jul”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *