Nyheter

Min Jul – Theres och Klas berättar

Nyheter I en serie under julhelgen låter vi några personer i våra bygder berätta om sin jul under rubriken ”Min Jul”.

Theres och Klas Frisk Svensson

Klas är uppvuxen på Mogatan i Skillingaryd och Theres flyttade från huvudstaden till Skillingaryd för fyra år sedan för jobbet på Frälsningsarmén. Idag bor paret i Vaggeryds mysigaste hus från 1907 och vi har varit där över en kaffe för de ska få berätta om sin jul.

Vad minns ni från de första jularna?
– Vår första gemensamma jul, för tre år sedan, då var vi båda i tjänst och firade tillsammans i Skillingaryd. Min bror, svägerska och pappa kom ner. Tillsammans med Klas föräldrar, som också satt ensamma, så blev det fullsatt i lägenheten på Storgatan, säger Theres med ett stort leende.

– När jag var liten brukade vi, tillsammans med åtta kusiner, fira jul i Västergötland hos min mormor. Minns att vi mest sprang runt i det stora huset, någon TV fanns inte att tillgå, och att vi åt lutfisk på julafton, för mormor ville att vi skulle göra. Vet att jag fick en riktigt häftig röd racerbil en julafton. Men min pappa och morbror körde sönder den innan jag fick chansen att provköra min nya julklapp. Våra jular har ofta inneburit firandet med släkten i flera dagar, berättar Klas Frisk Svensson som är kyrkoherde i Skillingaryds församling.

– Jag är uppväxt med föräldrar som jobbat inom Frälsningsarmén så mina jular har sett lite olika ut beroende på var vi bott någonstans. Vi har alltid umgåtts med släkten och min mamma var väldigt duktigt på att laga mat. Mycket stort julbord med bland annat 20-tal olika sorters bröd och kakor, säger Theres Frisk Svensson som idag är verksamhetsansvarig på Frälsningsarmén i Jönköping.

Kan du beskriva julen med tre ord?
– Viktigast för mig är Jesus, familj och kyrkan. Utan Jesus hade allting varit meningslöst och jag hade inte heller haft något jobb, kommenterar Klas.

– Familj, kyrka och vila är min beskrivning av helgen som stundar, säger Theres.

Vad är det viktigaste under julen?
– Vi tycker att gemenskapen med familj och vänner är viktigast, säger paret och nickar instämmande mot varandra.

Bästa på julbordet?
– Janssons frestelse, säger Klas och laxen är en favorit för Theres.

Hur har julfirandet förändrats över tid?
– Jag tycker det påverkas mycket hur familjen ser ut. Barndomens jular där mamma och mormor ordnade allt. Nu ordnar vi ett mindre julbord och vi vill ha mer gemenskap. En förändring i samhället är att allting börjar så mycket tidigare. Granen och julpyntet tas fram tidigare än vad det gjorde förr. Vi har svårt att vänta och är otåliga på julen. Sorger kommer ändå så använd glädjen länge, menar Klas.

– Tycker det har blivit mer avskalat. Vi har båda, inom jobbet, alltid en hektisk december och då är det skönt att ha sitt egna lilla julfirande, säger Theres.

Fick du kompromissa bort något när du träffade din partner och skulle skapa egen jultradition?
– Största förändringen vid jul var när jag flyttade till Skillingaryd, mysigt att fira jul tillsammans, menar Theres.

– I och med att vi nu firar vår andra jul i det här huset har jag inte fått med mig alla julstjärnor. Av sju fick fem följa med till Vaggeryd, menar Klas och ler.

Båda två jobbar under julhelgen…
– Vi har gemensamt julfirande med gröt och skinksmörgås och därefter har vi samling vid krubban i Frälsningsarmén i Jönköping. Jag jobbar även annandagen. Det blir lite annorlunda när båda jobbar, så vi får hitta lösningar på hur vi ska kunna fira tillsammans med våra familjer, menar Theres.

– Först har jag julnattsmässa, julotta och därefter gudstjänst på annandagen. Det blir inte så många timmars sömn, men vi är många som hjälper till med arbetet i kyrkan under helgen. Jag tycker det är roligt att jobba under julhelgen, alla andra kommer till kyrkan och då vill jag också vara på plats. Det är väldigt stämningsfullt och högtidligt. Att få vara med i kyrkan med den atmosfären som all sång och musik ger, vill jag inte missa. Jag har inte varit ledig en jul sedan jag blev präst 1993, berättar Klas.

Klas och Theres får träffas hemma på julaftons eftermiddag, där några paket byts (fortfarande med hemligt innehåll, även om reportern var nyfiken… och paketmottagaren också), därefter får paret hitta alternativa dagar när firandet med släkten både i Stockholm och Växjö ska hinnas med.

– Vi har två syskonbarn som är födda på juldagen, så vi firar både Jesus, Frank och Benjamin. Då blir det lunch, tårta och ostkaka på första kalaset och därefter middag och tårta på eftermiddagen. Då är man glad att Jesus inte bjuder på tårta för det hade inte fått plats, avslutar kyrkoherden med fru och önskar alla en God Jul.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *