Nyheter

Min Jul – Ulf berättar

Nyheter I en serie under julhelgen låter vi några personer i våra bygder berätta om sin jul under rubriken ”Min Jul”.

Ulf Svenzon där han känner sig hemma - vid pianot

– Jag började vikariera som kantor 1967 och det var Tyrgils Lindsten som ringde upp mig om skolkantortjänsten som blivit ledig. Det började som ett vikariat men det blev visst 38 år… Det har varit inspirerade och mycket trevligt, säger Ulf Svenzon över en kopp kaffe på Valdshultsvägen i Skillingaryd.

Vad minns du från barndomens jular?
– Vi bodde på Storgatan i Skillingaryd, där jag firade mina första jular. Min farmor och farfar bodde också i huset. Mina morbröder från Stockholm kom hem till oss över julen. Vi firade traditionell gammaldags jul. Att samlas var viktigt för oss, gemenskapen med att äta tillsammans och besöka julottan. Jag sjöng på min första julotta när jag var 12 år gammal i Missionskyrkan och det var ”När juldagsmorgon glimmar”. Musik har alltid varit en del av mitt liv och vi sjöng mycket hemma när jag var liten, minns Ulf.

Kan du beskriva julen med tre ord?
Gemenskap, glädje och julens budskap.

Ovanför pianot hänger Ulfs målning

Vad är det viktigaste under julen?
– Maten är en tradition såklart. Vi har alltid gillat att laga mat, både förr och nu. På julaftons förmiddag dricker vi alltid julkaffe med familjen Clewåker, vilket har blivit en tradition i över 40 år. Nu har samlingen ökat efter åren och vi är nog 19 personer nu när jag tänker efter. När vi bodde i huset firade vi alltid julaftons kväll hos oss men de senaste åren har vi varit hos dottern Sara som bor här i Skillingaryd.

– I 38 år har jag varit ansvarig för julbönen på julaftonskvällen. Då åt vi julmat hemma först och sedan åkte jag till Åkers kyrka. När barnen var mindre var det närmare uppror innan jag kom hem runt klockan halv sju på kvällen. De satt och väntade på tomten och jag var alltid sen hem från kyrkan. På juldagens morgon är det tradition att besöka julotta. Advents- och jultiden är finaste tiden i kyrkan med mycket sång med musik. Mycket roliga jular i kyrkan och det ville jag inte vara utan. Jag tog aldrig ledigt över julen utan var alltid inom kyrkans tjänst, säger Ulf som även nämner att finaste julsången är ”O helga natt” som slår alla övriga julsånger.

Bästa på julbordet?
– Kallskuret med sill och lax. Janssons frestelse är också ett måste, vilken jag alltid är varit ansvarig för. Skinka och prinskorv tillhör också. Vi brukar ha krustader med champinjon- eller räkstuvning. Blir det julmat över äter jag mer än gärna det under flera dagar. Det är något visst med julmaten. Vi gör gingraverad lax varje jul. Vi fick ett recept av Gunnar Crona där man kryddar laxen med enbär, dill samt en matsked gin och därefter lägger man ihop halvorna. Det blir riktigt gott.

Hur har julfirandet förändrats över tid?
– Tycker att man lämnat det kommersiella. Det ska vara mycket med paket. Jag hoppas att man tänker till något mer nu att vi inte ska överkonsumera utan att man skänker en gåva istället idag, vilket jag tycker är bra. Tack och lov så finns det jultraditioner hos alla oavsett om man är kyrklig eller inte. Stämning och lugnet behöver man, det kan vara så enkelt att bara sitta ner och lyssna på god musik.

Ulf gillar all julmat och han är ansvarig för att familjens "Janssons frestelse" görs inför julbordet

Fick du kompromissa bort något när du träffade din partner och skulle skapa egen jultradition?
– Min svärmor hade alltid dopp i grytan på julbordet. Saknar det, men nu är det bara jag och mågen som gillar det, så det är ingen mening att göra mat som ingen äter.

– Nu är jag helt ledig över julhelgen. Nu kan jag välja om jag vill gå på julotta eller se den på tv. Jag brukar alltid titta på mässan med påven från Rom på natten. Det är högtidlig från Peterskyrka. Mycket sång och mycket kör och det är en tradition att titta på det, avslutar Ulf Svenzon.

1970 började Ulf som musiklärare i Skillingaryd och huvuddelen som klasslärare i musik men även undervisning på musikskolan i piano, bleckblåsinstrument och gitarr, sammanlagt blev det 31 år på arbetsplatsen och de sista tio åren som rektor. Ulf började i Värnamo kommun för 17 år sedan. Först som PA-konsult på personalavdelningen och därefter rektor på Apladalsskolan, men har även varit förskolechef, biträdande barn- och utbildningschef. Ulf jobbar idag tre dagar i veckan som rektor i Tånnö, biträdande rektor i Fryele och Enehagsskolan i Värnamo.

Ulf har symboliserat sitt liv. Toner, glädje, sång, musik och ett vakande öga...

Taggar

Dela


2 reaktioner på Min Jul – Ulf berättar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *