Nyheter

Minskad smittspridning

Nyheter Vi ser en fortsatt minskad smittspridning i samhället. Men vi påminner om att det fortfarande är viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och provta sig, så att vi inte riskerar att smittspridningen ökar igen. Det gäller även dig som är vaccinerad.

Den så kallade indiska virusvarianten (Delta), som blivit den dominerande i England, ökar nu också i vissa län i Sverige. 10 procent av alla positiva provsvar testas därför för att se vilken virusvariant det handlar om. En större andel av provsvaren kommer att testas framöver.

Förra veckan fick vi besked om att det finns fall av den indiska virusvarianten även i Jönköpings län. Än så länge ser vi ingen samhällspridning av Delta-varianten i vårt län, men vi har anledning att tro att den kommer att öka.

Det finns studier som visar att vaccinet sannolikt ger en sämre skyddseffekt mot Delta-varianten efter enbart den första dosen, jämfört med de andra virusvarianterna. Därför är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig – både med den första och den andra dosen.

Just nu vaccineras:

  • Personer som är 30 år eller äldre.
  • Personer som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS eller personlig assistans.
  • Personer som är 18-59 år och tillhör en riskgrupp.
  • Vård- och omsorgspersonal och som under längre tidsperioder arbetar nära patienter och brukare som ingår i fas 1 och 2.

Du räknas som fullvaccinerad 2 veckor efter andra dosen
Med anledning av det sämre skyddet mot Delta-varianten, har Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina rekommendationer. Först två veckor efter andra vaccindosen är du fullvaccinerad. Då räknas du inte som närkontakt och behöver inte stanna hemma och provta dig om du bor tillsammans med en person som har bekräftad covid-19. Men du som har patientnära arbete inom vård av äldre eller andra riskgrupper för allvarlig covid-19, bör ändå provtas, även om du är fullvaccinerad.

Planering av vårdplatser
Onsdag 16 juni vårdas 8 personer för covid-19 på länets sjukhus. 2 personer får intensivvård i Region Jönköpings län. Totalt i länet har vi 14 vårdplatser. Från och med 17 juni planerar vi att kunna gå ner till 8 vårdplatser. Vi planerar också för att minska antalet intensivvårdsplatser. Totalt kommer vi att ha 14 intensivvårdsplatser för patienter med behov av intensivvård öppna under sommaren. Men vi är flexibla och kan snabbt anpassa vårdplatserna utifrån behovet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *