Nyheter

Mitt 2018 – butiksdöden i Vaggeryd

Nyheter Det finns en bild som mer än andra symboliserar året 2018 i Vaggeryd mer än alla andra. Butiksdödens år.

Lördagen den 1 september kunde man läsa följande lakoniska besked på entrédörren till Audio video-butiken.  [1/3]

Dystert slut för en butik som öppnade för inte så länge sedan.  [2/3]

Här har en rad olika butiker huserat i årtionden. Korsningen Viktoriagatan-Järnvägsgatan har varit bästa läge.  [3/3]

Den 1 september lät de nya ägarna till Audio Video-butiken via ett fåordigt meddelande i form av en lapp på entrédörren ut mot Järnvägsgatan meddela att butiken omgående läggs ned.

Därmed stod Vaggeryd för första gången på 60 år utan TV-butik. Det var en händelse som på något sätt fick bägaren att flöda över. Från och med det ögonblicket tog de tomma butiksytorna och deras öde skyltfönster utefter Järnvägsgatan över som huvudintryck. Det skedde på ett nästan än tydligare sätt än efter Coop-nedläggningen tio månader tidigare.
Det är lätt att bli nostalgisk kring detta. Utan att säga att det var bättre förr är skillnaderna tydliga.

1968 fanns de tre varuhallar, i dag en med centralt läge. Paradoxalt nog har butiksfloran tunnats samtidigt som befolkningstalet i Vaggeryds tätort skjuter höjden, samtidigt som nya villor byggs på Västra strand och Östermo och samtidigt som Tor-projeket med alla sina nya lägenheter äntligen har kommit i gång. Det är en deprimerande syn att under de första dagarna på det nya året ströva förbi cirka tio tomma butikslokaler utmed Järnvägsgatan och Östergatan, trots att befolkningstalet i Byarums socken, och därmed köpkraften, stigit med mer än 2 000 personer från 4 586 år 1968.

Länge var det ju så att vaggerydsborna kunde sitta som beklagande åskådare när butikerna kring torget i centrala Skillingaryd blev allt färre.

I Vaggeryd var det länge annorlunda, vilket invånarna inte var lite stolta över. Stoltheten över vad som länge var ett fint utbud av småbutiker kring främst Järnvägsgatan manifesterades särskilt med folkvimlet vid Waggerydsdagen men även vid julmarknaden/julskyltningen med tusentals personer samlade. Så sent som 2008 fanns vad som invånarna behövde i fråga om butiker.
Men när väl butiksdöden slog till i Vaggeryd har det gått snabbt. På några år  2010-talet  har utarmningen blivit förödande. En snabbesiktning i veckan visade tiotalet tomma affärslokaler.

En upprustning av torget trodde många skulle bli vändpunkten för centrumhandeln. Sedan 2011 har torgfrågan stötts och blötts i alla möjliga sammanhang. Bland annat var en professor i torgmiljöer inkallad för att hålla föredrag sju år sedan.

Nu har vi resultatet framför oss. Det bidde ett tak över den av stenblock inramade fyrkanten som väl alla ville få bort för inte så väldigt många år sedan.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Mitt 2018 – butiksdöden i Vaggeryd

Tycker dock att den enda restaurangen med rättigheter kunde hålla öppet under sommaren! De stackars turister som letar sig till V-ryd undrar väl var de hamnat. Även campinggästerna kanske vill äta eller ta sig en öl under semestern? Sk-ryd tycks ju klara av att hålla öppet under semestern. Har man krog kan man hellre ta sin semester senare, eller lära upp sommarpersonal. Viktigt med turister för kommunen.

Nämen Lisa, har de lunchstängt? Ja, de kanske behöver äta och jag tror de behöver semester också i bland. Det antar jag att du också har i bland. Det kanske inte är så lätt för små butiker att ha så många anställda därför kan det vara svårt att inte stänga för semester men visst önskar man att det alltid vore öppet. Personligen tycker jag att de flesta butiker i Vaggeryd har väldigt trevlig personal.

Höga hyror ,kontra butiksförsäljningen+lön och inköp vad blir kvar,företag som lägger under sig fastigheter med butiker för att höja hyrorna.

Det är inte så konstigt att många med mig, väljer att handla i större städer. I Vaggeryd är det lunchstängt vid olika tider, inte öppet hela dagen, semesterstängt, inte alltid vänlig personal och det är dyrt.

Tragiskt att man inte ens kan nämna att en ny entreprenör faktisk har startat i form av Lilla Tårtbageriet. Och inom kort kommer det även öppna en ny butik i centrum!
Fokusera på det positiva, så blir det trevligare för de butiker som faktiskt finns!!!

Åk till Skillingaryd där finns det många butiker
Och orten kommer öka när det äntligen byggts lägenheter om än inte så många hoppas det blir fler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *