Nyheter

Mitt 2018 – byggboomen på Västra strand

Nyheter Under det gamla årets sista dagar drog förändringen fram över den norra delen av Västra strand i Vaggeryd. 40 år efter att den första planen för Västra Strand godkändes görs de sista tomterna i området nu i ordning.

Under hela 2000-talet har det varit låg aktivitet inom byggsektorn i Vaggeryds kommun. Endast vid tre år uppnåddes den kommunala målsättningen på 50 nya lägenheter/småhus om året.
Allt pekar på att 2018, och 2019, bryter byggtrenden i Vaggeryd för 2000-talet. Inget, inte ens första spadtaget för Tor-projektet, belyser detta faktum bättre än byggboomen på Västra strand.
Det flera hektar stora området har förvandlades under den gamla årets sista veckor till en enda stor arbetsplats för markarbeten av olika slag.

När planen för området antogs 1978 visade den tidens politiker onekligen stor framsynthet, något som dagens lokalpolitiker ska vara mycket tacksamma för när efterfrågan på tomtmark har visat sig vara minst sagt ryckig och ojämn. Hjortsjöområdet/Västra strands historia speglar väl denna ryckighet.

För 40 år sedan var Södra Park-området tio år och utvecklingspotentialen där var då fortfarande stor. Trots det stadfästes Hjortsjöområdet,  som det då benämndes, som framtidens bostadsområde i Vaggeryd.
Det första utvecklingssteget togs på 1980-talet kring Kaveldunsgatan men planerna på fortsatt utbyggnad tvärdog sedan mer eller mindre över en natt i samband med bank- och  valutakrisen i början på 1990-talet.

Först kring tusenårsskiftet drogs riktlinjerna upp för fortsättningen när samhällsekonomin tog fart igen. Den utbyggnaden av småhusbebyggelsen skedde i nordlig riktning i direkt anslutning till strandskyddsgränsen mot Hjortsjön. För 15 år sedan kostade en ny villa i den norra delen, ganska nära Hjortsjön 1,5 miljoner kronor. I det skedet gick kommunen in och uppförde och sålde några villor till bra priser utmed Blåbärsstigen för att skynda på utvecklingen, på samma sätt som på senare år gjorts på Fåglabäcksområdet i Skillingaryd.

Idag när det tredje och sista utbyggnadssteget av de allra västligaste delarna av Västra strand ska tas kostar en ny villa närmare tre miljoner kronor, på tomtmark som i fråga om läget inte kan jämföras med det sjönära tomtutbud som fanns för 15 år sedan.

Kommunens karta över lediga tomter på Västra strand berättar nu om endast en ledig byggklar tomt i dagsläget, vilken säger en hel del om planeringen.  Lyckligtvis borde det gå att ganska snabbt att göra de 27 tomterna norr om infartsvägen Slåttergatan upp mot ”hästgårdarna” byggklara på den lättarbetade tallmon. Just nu jobbas där för högtryck.

Det planeras också i ett senare skede en del tomter söder om Slåttergatan men där är höjdskillnaderna betydligt större och utbyggnadsmöjligheterna inte lika gynnsamma eftersom en flera meter djup sänka, leder genom området i nordsydlig riktning. Avsikten är att fylla upp sidorna och lämna de lägst  belägna delarna.

Den som idag vill besöka denna stora arbetsplats tar sig in via en temporärt breddad gång och cykelväg vid Kaveldunsgatan.

 

Lättbyggt norr om Slåttergatan.  [1/4]

Den gamla infarten till Västra strand är arbetsplats.  [2/4]

Nivåskillnaderna är ganska stora söder omn Slåttergatan.  [3/4]

Markarbeten längst i norr.  [4/4]

Taggar

Dela


1 reaktion på Mitt 2018 – byggboomen på Västra strand

Hälsning till politiker, glöm inte bygga en förskola på västra strand, så att ni inte kommer på det när det helt plötsligt blir för många barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *