Nyheter

Mötesplatsen invigde sina nya lokaler

Nyheter Under måndagen var det fullt till sista platsen på Mötesplatsen i Skillingaryd som under sommaren fått nya lokaler i Skillingaryds centrum.

Bandet klipptes traditionsenligt och det bjöds på smörgåsar, rulltårtsbakelser och kaffe till alla besökare.

Öppenvården missbruk/beroende har verksamhet i lokalerna varje vardag där det är två anställda behandlare som arbetar dagligen med personer med missbruk som har beslut ifrån missbrukshandläggare. Det kan handla om enskilda samtal, återfallsprevention men även social färdighetsträning och man kan också komma schemalagt på social gemenskap för att på så sett minska sitt missbruk.

– Verksamheten startade 2016 och anledningen var att många hamnade mellan stolarna. Kyrkan ville hjälpa och då bestämde sig socialförvaltningen och AME för att starta ett samarbete. Fler och fler började att besöka verksamheten och det har blivit jättestort på de här åren, berättar Martina Klasson från Vaggeryds kommun. 

Martinas som jobbar som samordnare/sysselsättningsansvarig berättar att personer som inte är drogfria, som till exempel inte kan komma in på AME för sysselsättning på grund av att de kräver tre månaders drogfrihet, kan komma dit och utföra en enkel sysselsättning, då de är en lågtröskelverksamhet där man får vara i ett aktivt missbruk för att komma.

På invigningen hälsade Camilla Kenny från Fräsningsarmén alla välkomna innan hon lämnade över ordet till Jessica Holmqvist som är verksamhetschef på socialförvaltningen på Vaggeryds kommun. 

– Vi är många som samverkar för att den här verksamheten ska fungera. Vi flyttade hit för att få en annan öppenhet, nära för alla att ta sig hit. Här är renoverat, här är ljust. Det är roligt att få se hur detta har växt och bra det har fungerat i samverkan mellan kyrkor, kommun och civilsamhälle, berättar Jessica.

– Jag har varit med från början i planeringsstadiet. Det här är en unik verksamhet när kommun, kyrkor och civilsamhälle samarbetar och gör något bra tillsammans. Fantastiskt och extra roligt i dessa fina ljusa lokalerna, säger Jenny Andersson som är chef för arbetsmarknadsenheten i Vaggeryds kommun.

Ingemar Persson tillförordnad kyrkoherde berättar:
– Det här är någon av de allra bästa verksamheterna som finns här i Skillingaryd. Mötesplatsen är en fantastisk verksamhet som jag fick upptäcka när jag blev Skillingarydsbo. Det är fint och värdefullt både för oss som kyrka att tillsammans med andra kyrkor och kommunen får driva det här.

– Tanken är att det ska vara ett ställe dit alla kan komma och få träffa andra människor. Ungefär 25 personer brukar komma vid varje tillfälle som kyrkan har sitt café öppet och det är ungefär lika många matkassar som vi delar ut vid varje tillfälle, berättar Martina Klasson.

– Handlarna ställer upp, vi får mycket både från Ritz och ICA-Supermarket i Vaggeryd och Hemköp, Ditt café och ICA Lagahallen i Skillingaryd, fortsätter Martina.

Två dagar i veckan har kyrkorna café både i Vaggeryd och Skillingaryd. Lokalen i Skillingaryd ligger i huset Jupiter och i Vaggeryd finns mötesplatsen på Storgatan, bredvid torget vid Skänkelund.

En dam som sitter och fikar vid bordet berättar:
– Många kommer hit varje dag, det är många som behöver ett ställe att träffa andra. Jag går hit måndag och torsdag varje vecka sedan jag blev pensionär, det är jättetrevligt!

Jessica Holmqvist, verksamhetschef på socialförvaltningen på Vaggeryds kommun.  [1/7]

Jenny Andersson, chef för arbetsmarknadsenheten i Vaggeryds kommun.  [2/7]

Över 60 personer kom på invigningen.  [3/7]

Här serveras det mackor på löpande band.  [4/7]

  [5/7]

  [6/7]

Nu är de nya lokalerna invigda.  [7/7]

Taggar

3 reaktioner på Mötesplatsen invigde sina nya lokaler

Ja jag kom ihåg att gemenskapsverksamheten exakt i denna lokal i Jupiter stängdes ner för två år sedan på grund utav att man då kände sig störd utav en missbrukare så man kan nu kanske kan påstå att kommunen utvecklats, heller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *