Nyheter

Motion angående hållbara upphandlingar

Nyheter Som kommun är det viktigt att vara i framkant när det gäller upphandling. Vilka krav som vi ställer på varor, tjänster och entreprenader har stor påverkan i samhället då omsättningen blir hög. Läs (S)-motionen här

Kenth Williamsson (S) skriver under motionen som lämnas in. Arkivbild

Därför är det viktigt att inte bara ställa krav på lägsta pris utan även på kvalité och utförande.

Att som offentlig aktör ställa sociala, etiska och miljömässiga krav på producenterna handlar inte bara om att undvika och begränsa negativa konsekvenser som undermåliga arbetsvillkor eller miljöförstöring. Det handlar  lika mycket om att använda upphandling som ett verktyg för att höja kraven för mål som är viktiga för oss, som arbetsrättsliga villkor, klimatsmarta lösningar och modern teknik.

Rätt använt så är upphandling ett viktigt och kraftfullt verktyg för en social, ekonomisk och miljömässig utveckling till gagn för våra invånare och vår miljö.

SKR visar i olika publikationer att det går att ställa högre krav för att styra samhället mot en långsiktigt hållbar konsumtion och därmed produktion. Det går dessutom att ställa krav på oberoende certifieringar för att ytterligare säkra upp att det kommunen köper in också lever upp till de krav som ställs.

Vi ser att flera kommuner flyttar fram sina positioner när det gäller sociala krav, ekologiskt och närproducerat, samt för att i upphandling stödja sociala företag. Vilket vi också vill göra.

Därför yrkar vi;
Att kommunstyrelsen får i uppdrag att revidera riktlinje och policy för upphandling med syftet att uppnå en mer hållbar utveckling för såväl invånare som miljö.   

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun
Kenth Williamsson/Gruppledare

Fotnot: SKR står för Sveriges kommuner och regioner

Taggar

Dela


6 reaktioner på Motion angående hållbara upphandlingar

Vill man leva i en hållbar värld så måste det offentliga ställa krav på hållbarhet- vilket man i mycket stor utsträckning precis som många privata företag gör. Men när förutsättningarna för att upphandla hållbart har blivit bättre ska vi ställa högre krav. Detta blir till gagn för våra invånare, personal och inte minst den miljö vi lever i.

Kanske även politiker kan falla för hållbarhetskraven om man försöker tjäna poäng på personalens bekostnad

Ingen billig valpropaganda utan en nödvändig viktig motion till gagn för alla kommuninvånare

Varför inte först som sist söka inträde hos någon av våra större grannkommuner? Då är problemen ur världen. Där finns säkert den kunskap som efterfrågas och en sammanslagning någon gång i framtiden är oundviklig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *