Nyheter

Movalla riskerar ekonomisk smäll – kan drabba SIS: ”En orolig tid”

Nyheter Föreningen som driver idrottsplatsen Movalla har i en skrivelse bett kultur- och fritidsförvaltningen om vägledning. Detta då de på grund av oroligheter i världen just nu kalkylerar med ett minusresultat på närmare en halv miljon. – Det som exempelvis skulle kunna inträffa är att det kan bli en kortare hockeysäsong, säger föreningens ordförande Kenth Williamsson.

Skillingaryds ishall ligger på Movalla. Foto: Henrik Skoglund

Movalla ägs av kommunen men drivs av en förening. En förening som varje år får bidrag av kommunen. I en skrivelse till kultur- och fritidsförvaltningen säger man att man nu bedömer att man inte kommer ha en budgeten i balans mot slutet av året.

”Vi konstaterar att kostnaderna ökar generellt, särskilt för el, energi, gödsel med mera och att vi får extra kostnader för en längre issäsong men vi ser även att lönekostnaderna ökar för att närvaron är
hög. Av dessa skäl räknar vi inte med att vi kommer kunna hålla budget. Vi vill
av detta skäl få vägledning om hur vi ska agera? Hur ska dessa eventuella
besparingar ske?” står att läsa i skrivelsen.

Höga elkostnader

Kenth Williamsson är ordförande i föreningen som driver Movalla och han utvecklar det hela för Skillingaryd.nu.
– Vi har stora kostnadsökningar när det gäller elen exempelvis och vi ser att Vattenfalls kostnadsökningar är väldigt kraftfulla. Även om vi har haft ett skrivet avtal där vi låst mycket så sticker kostnaden för vi gör åt oerhört mycket el.
– Dessutom går vårat avtal ut i september och vi konstaterar att så som det ser ut idag, för vi skriver ju utifrån situationen idag, så är Vattenfalls bedömning att kostnaderna kommer öka ytterligare.

Prognosen är att underskottet kommer hamna på 400 000-500 000.
– I dagsläget så gör vi en uppskattning att ett underskott skulle kunna ligga på den här summan och det är utifrån den situationen som är idag. Vi har ingen aning om hur priserna eller inflationen kommer utvecklas till hösten.

Kenth Williamsson berättar att det som är de stora kostnaderna är personal och driften av ishallen när isen ligger. Året har också varit speciellt då hockeysäsongen försköts på grund av corona-pandemin. Men också att SIS nådde hela vägen till kvalserien och spelade längre än förväntat.

”Väldigt annorlunda år”

Man skriver att man vill ha vägledning av kultur- och fritidsförvaltningen.
– Detta är ett väldigt speciellt år med kriget i Ukraina som driver upp kostnader och vi har en väldigt orolig omvärld. Då vill vi på något sätt veta hur vill kultur och fritid att vi hanterar detta? För att vi ska få en vägledning i hur vi ska prioritera när det gäller besparingar i verksamheten.

Kenth Williamsson fortsätter:
– Vi ser att det är ett väldigt annorlunda år och då tycker vi att det skulle vara rimligt att kultur och fritid stöttade upp Movalla ett sånt här år med större anslag helt enkelt. Vi tycker att man hellre ska använda fondmedel än att vi ska behöva göra drastiska åtgärder för att få en budget i balans.

Vad innebär drastiska åtgärder?
– Det var lite det jag sa tidigare, att det som kostar pengar är isverksamheten och personalen.

Skulle det i värsta fall kunna innebära att hockeyverksamheten inte kan dra igång sin säsong?
– Det som exempelvis skulle kunna inträffa är att det kan bli en kortare hockeysäsong, att det blir senare som vi får lägga isen och att SIS kanske får hyra in sig på andra hockeyarenor för att träna och komma igång med verksamheten. Det är ett scenario som kan bli en effekt.
– Vi tycker ju inte att SIS ska drabbas på grund av de oroligheter som finns i vår omvärld. Vi hoppas att vi tillsammans med kultur och fritid kan hitta en lösning som gör att SIS och andra som hyr hos oss kan bedriva en normal verksamhet även i år i en orolig tid.

Tommy Ottosson är vice ordförande i kultur- och fritidsförvaltningen och han berättar att skrivelsen, som kom upp på dagordningen under gårdagens möte, har återremitterats för beredning.
– Vi lär få sätta oss ner, för det var inga små summor som det kommer öka med och de har ju ett underskott från förut. De summorna har inte vi i vår nämnd, utan då måste vi gå vidare högre upp för att äska pengar om det blir så.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Movalla riskerar ekonomisk smäll – kan drabba SIS: ”En orolig tid”

SIS har alltid varit den bättre föreningen i kommunen. A-laget ska inte läggas ner!

Om kommunen kan påkosta markiser för hejdlösa summor och investera i ett spabad som inte kommer till användning, så kan man nog också stötta föreningar som bidrar med både gemenskap och aktivitet för hundratals ungdomar i kommunen varje år.

Jag anser det hedrande att aktiva i Movallastyrelsen redan nu i början på maj månad reagerar om att årets budget kraftigt kommer att överskridas.
Det är också ärligt av driftsföreningen som driver denna av kommunen ägda idrottsplats i god tid nu signalerar att kraftiga underskott kommer att uppstå under året.
Movalla idrottsplats har stor betydelse för många barn och ungdomar. Jag vet som gammelmorfar hur många vuxna som gör betydande ideella insatser.

Kommunen har haft ett stort överskott det gångna året och borde ha reella möjligheter att fortsätta kraftigt öka sin kostnad till driften utav denna kommunalt ägda anläggning.
Vad jag förstår så är det den kraftig ökade elkostnaden som är stora boven i dramat. Vi vanliga elkonsumenter har ju fått kompensation för kraftigt ökade elkostnader utav samhället.

Jag reagerar på kommentarer om frågor kring antal anställda då dessa frågor inte brukar framställas när det gäller till exempel Skillingaryds badhus eller annat. Jag tycker att man skall vara glad för de som vill ha en anställning hos en driftförening med så ansträngda budgetvillkor som kommunbidraget leder till.
Jag utgår ifrån att kommunen inser de behov som finns för denna kommunägda anläggning. Reinvesteringar släpar efter. Våra barn och ungdomar är värda bättre framtida möjligheter för utöva sina idrottsintressen. Tänk på att Movalla idrottsplats är en del utav Skillingaryds hjärt så behandla denna fråga seriös. Den är viktigt för framtiden.

Lägg ner bandyn i den norra delen av kommunen och satsa istället på hockeyn i skillingaryd. Denna kommun är alldeles för liten för att bedriva två sådana verksamheter.

Satsa mer på fotbollen i Vaggeryd där det redan finns konstgräsplan. Det räcker med ett A-lag i kommunen, så kan SIS fotboll ha någon form av B/J-lag när det kommer till fotbollen.

Hur många anställda är de?
Bör väl räcka med 1 på sommaren
och 1,5 tjänst på vintern då det är hockey även på helgerna

Bosse, bra svar med bandyn men varför skulle SIS ha ett B/J-lag? Utveckla gärna detta ? Om vi vänder på det, är det inte bättre WIK har ett B/J-lag ?

Rickard WIK a-lag är mycket bättre och har varit så i flera år. Med tanke på att konstgräsplanen redan finns så borde vara givet.

Gott snack, ett lag är ”lite” bättre satsa där och strunta i alla andra lag eller vad menar du? Finns väldigt många bra lag även i södra delen..

Södra delen? Då förmodar vi att du syftar på SIS och KSK, båda lagen kämpar på i diivision 6 och har gjort så i många år. WIK spelar i division 3.

SIS fotboll ska givetvis finnas kvar men inte som A-lag. Lägg ner bandyn för den kostar oerhört massa pengar och lägg dem på ishockeyn i stället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *