Nyheter

”Musiken har eleverna med sig hela livet”

Nyheter Staffan Boberg är kommunens nya chef för kulturskolan. Vi har träffat Staffan i skolans tillfälliga lokaler på Jönköpingsvägen i Vaggeryd

Staffan Boberg är kommunens nya chef för kulturskolan

När vi anländer till ungdomsgårdens gamla lokaler på Jönköping är lätt renovering påbörjad och iordningställande igång av alla instrument på gång. Staffan, vår nya chef för kulturskolan, hälsar oss välkomna och börjar berätta;

– Jag är uppvuxen här i Vaggeryd. Om jag tittar ut så kan jag se mitt föräldrahem, konstaterar Staffan när han kikar ut genom fönstret mot sim- och sporthallen.

– Var Skillingarydsbo fram till förra hösten då jag flyttade till Jönköping. Jag har jobbat som musiklärare i kommunen tidigare i många år så jag känner mig som hemma. Jag kommer närmast från Gnosjö kommun, där jag varit musiklärare och musikskolechef sedan 2012. När tjänsten här blev ledig kontaktades jag av en före detta kollega. Jag var inte på jakt efter något nytt men jag tyckte det här lät mycket spännande. Jag känner kommunen väl och har många kontakter, har koll på vad man spelat tidigare och så vidare. Sen är det här jobbet väldigt roligt jobb också, konstaterar Staffan med ett leende.

I tjänsten som kulturskolans chef är det halvtid i undervisning och halvtid administrativt. Tillsammans med Staffan jobbar en handfull medarbetare som kommer att lära ut barn, ungdomar och äldre det bästa av musik, kultur, bild och dans.

– Vi jobbar nu intensivt för att iordningställa våra lokaler så att vi kan börja med undervisningen. Det bästa är mötet med eleverna och se hur de utvecklas. Jag har jobbat som musiklärare i 36 år och har inte inte tröttnat, längtar till jobbet varje dag och det är lika roligt att ha en nybörjare nu som då. Mitt huvudsakliga instrument är blås men jag undervisar även i piano. Jag hoppas få vara med i Vaggeryds storband på min fritid, när de ringde svarade jag såklart att jag är intresserad, menar Staffan.

Staffan Boberg är tillbaka i Vaggeryds kommun

I Kulturskolan kan man söka utbildningar i dans, musik, drama och bild och det söks, i vanligtvis, vid vårterminens slut.

– Man ansöker om det digitalt men en del vill använda vanlig blankett, som kommer att finnas på våra bibliotek, så vi kommer att öppna upp för det också. Det är ju så att alla inte har bank-id och kan göra ansökan digitalt. Vi ska inte stänga ut någon som vill spela eller dansa och det finns lediga platser att söka i nästan alla ämnen.

Musikdelen är den största delen hos Kulturskolan och därefter kommer dansen. Danslektioner är för närvarande i Folkets Hus, i nya UC-lokalen i centrum och sporthallen vid Hjortsjöskolan här i Vaggeryd. Det är tillfälligt lite utspritt nu när inte skolan är på Fenix och eventuellt kommer danslektioner arrangeras i Skillingehus framöver.

– Vaggeryds kommun är en inflyttningskommun som efterfrågar mycket kultur och musik. Kulturskolan har en viktig roll och vi har kapacitet till 300 elever. Vi tycker att vi behövs och vi vill att alla barn ska upptäcka, då de idag lever i en digital värld, att det finns mycket i den analoga världen också. Är man fotbollspelare kanske man är det till man är 30 år men musik kan man hålla på med under hela livet. Det tycker vi är fantastiskt. Pendeln slår nog tillbaka lite och man upptäcker att känslan av att spela ett instrument är oslagbart då det inte går att ersätta elektroniskt. Vi använder it-tekniken inom musiken med att göra och skicka ljudfiler, vi kommer snart att få lärplattform digitalt, det finns färdiga lektioner att skicka över och man kan skapa egna lektioner. Vi försöker att hänga med i den tekniska utvecklingen, lovar Staffan. 

På grund av rådande omständigheter ser Kulturskolans höst lite annorlunda ut då musikalprojektet, som skulle varit i höst, är framflyttat till våren.

– Det bästa med mitt jobb är att man ser att en elev är nöjd och man läser av när en elev har fått någonting som de kan för livet. Man får glädje av musik helt enkelt. Alla kanske inte kommer att fortsätta spela resten av livet, men eleven har lärt sig något för livet. Mina medarbetare har drivit på och rekryterat elever, då vi inte kunnat ha något öppet hus, konsert eller liknande under våren som varit, men skolgårdarna besöks av våra medarbetare med sång och dans. En annan sak som jag vurmar för är föräldrarnas engagemang för barnens kulturskolan, varför inte starta en föräldraförening? Föräldrarna får mer än gärna var med och spela! Det är något jag kommer att jobba för, säger den nyblivne chefen för kulturskolan Staffan Boberg.

Taggar

Dela


1 reaktion på ”Musiken har eleverna med sig hela livet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *