Nyheter

Nämnd anslog 200 kronor till Gropabäcken

Nyheter Gropabäckens upprensning engagerade den nya hälsovårdsnämnden för 100 år sedan och anslog medel på samhällets bekostnad

Protokoll från 1921

Just nu pågår ett omfattande arbete med att snygga till bäckens lopp från Storgatan och förbi Godtemplarlokalen. Det är ingen ny tanke att bäcken bör hållas i gott skick just här.

När Skillingaryds municipalsamhälle bildades den 8 oktober 1920 tillsattes ett antal nämnder under municipalstämman. Dessa nämnder fick ta tag i många olika samhällsbehov och redan försommaren 1921 redovisar Hälsovårdsnämnden behovet av upprensning i Gropabäcken.

En titt i de kommunala arkiven kan ge oss en uppfattning av behoven och resurserna för 100 år sedan. I municipalnämndens protokoll 11 juni 1921 står det som följer:

§ 10

Hälsovårdsnämnden hade inkommit med begäran om ett anslag av 200 kronor till upprensning av den genom samhället flytande bäcken. Stämman beslöt uppdraga åt hälsovårdsnämnden att på samhällets bekostnad låta upprensa de delar av ifrågavarande bäck, som ligger under landsvägen och utanför godtemplarlokalen. Och skulle pengar därtill tagas av tillgängliga medel.

Källa: Östbo Historiska Sällskap

Under gårdagen jobbades det för fullt med att få till det nya cementröret  [1/8]

En varm tisdagsförmiddag i augusti  [2/8]

Här ska det bli fint framöver  [3/8]

Inte mycket till vatten. Just nu i varje fall  [4/8]

Gropabäcken ska synliggöras och halva Storgatan är avstängd för...  [5/8]

  [6/8]

  [7/8]

  [8/8]

Arbetet med Gropabäcken pågår i detta nu och Magnus Ljunggren, tekniska förvaltningschefen, har inte någon utbruten kostnad för själva Gropabäckens arbete.

– Den kalkylkostnad som finns så ingår hela utemiljön kring Mejeriet med parkeringsplatser, belysning, entré, torg, sittbänkar med mera. Utifrån avsatta medel är ”synliggörandet av Gropabäcken” som jag tolkar det är en mycket liten andel. Man kan undra vad man gjorde för insats för 100 år sedan. Omräknat i dagens pengar blir det ungefär 3 700 kronor, vilket inte är mycket pengar, så jag gissar på att man tog bort sly, träd och viss rensning, säger Magnus Ljunggren.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nämnd anslog 200 kronor till Gropabäcken

Jag tycker inte att kommunen behöver skämmas. Enligt byggplan för hela gamla Mejeri -och Soldathemsområdet så skall Gropabäcken lyftas fram. Vad jag vet så skall det bli två vattenfontäner som vid varma torra månader garanterar att vattenspegeln bibehålles. Jag gläds åt att något trots allt lyfts fram i tätorten Skillingaryd som dessutom behöver växa ännu mer. Det kommer bli ett vackert gångstråk för alla invånare som besökande.

Men lägg av!! Över 600 000 finns till någon som inte är önskvärd.. meeen 200kr finns inte..

Skämes kommunen

Redaktionen svarar: Läs gärna artikeln igen när det beslutades om 200 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *