Nyheter

Näringsministern besökte Hooks herrgård

Nyheter På sitt besök i Jönköpings län passade Mikael Damberg på att veta mera om besöksnäringen.

Mikael Damberg i samtal i matsalen

Näringsministern välkomnades av Mikael Andersson, styrelseordförande och Martina Petersson som är HR-ansvarig. De berättade om verksamheten i stora drag och de utmaningar som de möter för att få kompetent personal i sin verksamhet.

På senare tid har Hooks herrgård expanderat om anställt personal i såväl kök som lokalvård. Många saknar tillräckliga språkkunskaper men vill inte gå på SFI, utan de vill ha ett jobb för sin försörjning. Därför funderade herrgården på hur man kan hitta en lösning på problemet. Ulrika som ansvarar för lokalvården kontaktade SFI på Fenix och tillsammans med Anna-Karin där kom de överens om att Fenix skulle komma till Hooks herrgård. SFI-ansvariga på Fenix gjorde ett språkmaterial inriktat på det de nyanlända jobbar med. De får sedan lära sig svenska efterhand och uppmanas att gå SFI, men som inledning har SFI-utbildning genomförts på arbetsplatsen och Hooks herrgård som arbetsgivare har stått för kostnaderna. De har genomfört fem träffar under hösten och vintern.

– Jag är övertygad om att det går att hitta nya vägar till effektiv SFI-verksamhet knutet direkt till arbetsplatserna, säger Mikael Damberg och uppmanade företag, politik och andra institutioner att sätts sig ned för att diskutera fram anpassade lokala lösningar. Han menade att det måste finns medel som staten kan ställa till förfogande som smörjmedel.

Ministerbesök

Enligt Mikael Damberg har besöksnäringen hög potential för att bli en bra utvecklingsmotor runt om i landet. Men det är viktigt att det finns en bra fungerande infrastruktur så att alla besökspärlor kan nås på bra vägar och även med kollektiva trafiklösningar.

– För att stimulera branschen har jag bjudit in olika aktörer för diskussioner två gånger/år för att flytta fram positionerna, berättar näringsministern.

Det har precis presenterats en utredning för att kraftsamla kring turism och besöksnäring. Utredningen är ute på remiss och inom kort kommer det att presenteras tankar inför framtidens turism.

– Men mest spännande i dag har varit tankarna och idéerna kring företagsknuten SFI som kan bygga både kompetens och integration avslutar Mikael Damberg

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *