Nyheter

Nattpatrullen högst på debattagenda

Nyheter Kvällens kommunfullmäktige inledde med en allmän politisk debatt och varje åhörarstol var upptagen. Del 1 - inledande minuter från varje parti

Elizabeth Orrelana Bravo (V)

Jan Sjögren (SD)
– Det är inte så svårt att veta vad man ska börja på. När det gäller upproret på nattorganisationen där man säger att man ska dra ner på personalen. Jag fick besök förra veckan av en representant från berörd grupp ilska om att dra in personal. En punkt i dagordningen, nummer 9, beslutade att under sittande möte helt enkelt att stryka punkten. Den togs inte upp, vilket kan verka förvånande. Många gamla är upprörda och ledsna över vad som är på gång. Det gör att de inte mår väl, det gör inte våra undersköterskor och sjuksköterskor heller. Man får förstå osäkerheten och rädslan som finns både bland de som utför sitt arbete och de som ska få hjälpen. De som jobbar nattetid och ska arbeta ensam är helt tokigt.

Stig-Göran Hultsbo (MP)
– Jag ska lyfta fram en punkt ur femklöverns programförklaring. Det är miljöfrågan som är viktig ur ett hållbarhetssyfte. Hur ska vi rent praktiskt skapa integration. Vi som jobbar med Arbetsförmedlingen ser med oro på budgetnedskärning. Vi måste ta fram regnkläderna innan regnet kommer.

Pelle Philip (C)
– När det gäller socialnämndens verksamhet är den väldigt väl skött. Nu när problemet med nattpatrullen är på tapeten är det kommunikationsbrist. I nattpatrullens fall skulle förvaltningen i god tid berätta vad som är på gång. Även personalen kunde haft en bättre kommunikationsstrategi då Thomas Strand tog man dit från socialnämnden, det hade varit klädsamt om någon mer var inbjuden. Bristen i delaktighet och avvakta till beslut fattas. Varför är det beslut tagna innan de kommer upp i nämnden. Jag skrev debattartikel som jag tyckte var väl skriven och där jag skriver vad jag visste, men sedan kommer (S) och sågar min åsikt.

Elizabeth Orellana Bravo (V)
– Nu finns det mer personal än för 25 år sedan och idag finns datorer. Arbetsmiljön har försämrats. För 25 år sedan hade nattpatrullen varit 4–5 medarbetare. Våra äldre behöver hjälpen.

Ewa Magnusson (L)
– Att vara liberal är frihet och bestämma över sitt egna liv. Det ska finnas ett skyddsnät. Vi vill jobba förebyggande. Det handlar om förskola, skola, jobbet och äldreomsorgen. Vi kommer att bygga mycket framöver. Vi behöver rätt personer till våra yrken. Jag tycker det är viktigt att vi lyssnar på varandra, från personal till ledning. Jag vill lyfta fram verksamheten som vi kommer att jobba mer med framöver. Vi behöver ändamålsenliga lokaler till både unga och gamla. Vi tycker att man ska renovera Vaggeryds simhall. Kosten är viktig och det är bra med tillagningskök. Omsorgen är viktig och att man har tillgång till trådlöst internet. Vi tycker att föreningarna är viktiga.

Lennart Karlsson (EMP)
– Föreningenslivet är bra här i kommunen. Bandy, ishockey, ridning, fotboll och schack. Det som är negativt är neddragningarna i nattpatrullen. De bör få arbetsro. För de som inte mår bra gör inget bra jobb. Vi måste få arbetsro och här pratas mycket om arbetsmiljön som är oerhört viktig. Här har vi yrkesskicklighet, lyssna på dem som jobbar med det här.

Gert Jonsson (M)
– Förra veckan fick vi befolkningstatiken. Vi har växt med 140 personer förra året. Det har stor betydelse för allt vi gör och planerar för. Människor bor kvar och vill bo kvar. Hur skapar vi en hållbar tillväxt. Hur behåller vi och utvecklar näringslivet i vår kommun. Det har stor betydelse att vi får hållbarhet i skolan. Utbildning ska leda till jobb.

Jenny Larsen (KD)
– Jag vill sätta fingret på något som ligger mig varmt om hjärtat, den psykiska ohälsan ökar bland våra barn. Vi kan se att deltagande i fritidsaktivitet ligger lågt. Kan det vara så att barnen fastnar framför mobiler och datorer. Skolan måste vara framme och stötta. Givetvis måste vi också se att grunden behålls även längre upp i åldrarna. Vi ska se över lärmiljöerna och ergonomiskt lärande. Kost och goda hälsovanor. Vi ser fram emot den lokala tillagningen i våra skolor. Vi ska ha ett högt resultat i skolan så barnen kan ta sig an nästa steg.

Thomas Strand (S)
– Mer än 1 200 människor har skrivit på besparingen inom nattpatrullen. Så många reagerar mot socialnämndens beslut. Just den här besparingen är förödande. Den skapar försämrad arbetsmiljö. Vi är tydliga. Vi ska inte spara. Gert viftar bort det här i Skillingaryd.nu. KD skriver vackert om äldrevården. Pelle var uppe här sa att det inte var med på något arbetsutskott. Det var det visst. Beslutet var redan tagit enligt socialnämndens ordförande som strök punkten. MP och L säger inte ett ljud. Det är så man får skämmas. Nu finns chansen och bekänn färg nu femklövern. Stå inte och svamlar i talarstolen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nattpatrullen högst på debattagenda

Jag är ju bara 83 kilos man. Men när blev det förbjudet för politiker och åhörare att parkera på torget när parkeringsregler följs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *