Nyheter

Nedskräpning och buskörning i naturreservat

Nyheter Östermoskogens naturreservat i Vaggeryd har vandaliserats och skräpats ned

Östermoskogen har varit ett naturreservat sedan 2008 och mäter över 30 hektar strax utanför tätorten. Nu har en kommuninvånare lämnat in synpunkter till ansvariga i kommunen och tycker det är synd att det fina området inte vårdas bättre. Det har, den senaste tiden, skräpats ned, bilar, motorcross och mopeder kör in på området då det enbart finns bom över infartsvägen vid Svenarumsvägen. I helgen har Smålandsgärdsgården och skylten vid Tolvabron körts ner, enligt kommuninvånarens mail.

Eva Wallander är enhetschef vid Skötselenheten på Länsstyrelsen i Jönköping och kommenterar;
– Östermoskogen är ett kommunalt reservat så det är Vaggeryds kommun som förvaltar och ansvarar för det. Rent generellt kan man dock säga att var och en som skräpar ner ansvarar själv för sina handlingar. Naturligtvis får man inte heller köra ner skyltar och förstöra, vilket är olagligt och det gäller även terrängkörningen i och utanför reservatet.

Tekniska nämndens ordförande Jerry Karlsson (L) hälsar att nämnden ska sätta sig in i ärendet så fort mailet anlänt till dem och uppmanar eventuella vittnen anteckna registreringsnummer, om man kan, på fordonen inne på området och polisanmäla händelserna. Det är ett brott mot terrängkörningslagen.

Fotnot; Information hämtad från Länsstyrelsen; Syftet med naturreservatet i Östermoskogen är; att bevara den talldominerade barrnaturskogen och de arter som är knutna till naturskogsartad barrblandskog, att bevara och tydliggöra kulturlämningar i området, att ge möjlighet till naturupplevelse och naturstudier inom ramen för bevarandet av naturvärden. Reservatet ligger i direkt anslutning till Vaggeryds tätort och sträcker sig norrut utmed Lagan. Största delen av området består av barrblandskog med mycket lingon- och blåbärsris. Östermoskogen består av gammal barrskog med många arter knutna dit och det finns gott om olika känsliga lavar och vedsvampar, som till exemplet talltagel, garnlav och tallticka. Man kan även hitta ett stort antal sällsynta och hotade insekter i de gamla och grova tallarna. En hagmark som ligger i anslutning till husgrunder, soldattorp och en hålväg som är den gamla kyrkvägen till Byarum. I Östermoskogen finns också ett flertal kulturlämningar. Naturreservatet omfattas av allemansrätten, men dock inte fullt ut. Bland annat får man inte köra motorfordon eller parkera husvagn, släpkärra eller motorfordon inom området.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Nedskräpning och buskörning i naturreservat

Du tycker själv det är okej att busköra och skräpa ner på ett naturskyddsområde? Det om något är tragiskt.

Seriöst vart mer ska det vara klagomål i från? Snart får man inte göra ett skit mer. Istället för att kommunen ska ta och göra något bättre av situationen och fixa banan så alla kan köra igen?så klagar ni istället.
Först klagar ni på att folk kör cross på vägen för mycket oväsen, men så fort någon kör på bana är det också ett problem. Detta är tragiskt!!!

Att köra motocross på allmän väg är olagligt. Enduro får framföras till/från träning om man har licens.

Gör du detta ändå och blir tagen blir påföljden förmodligen böter, eventuellt indraget körkort. Allt detta beror givetvis på åklagare och vad du har i bagaget sedan tidigare.

Att köra motocross i ett naturreservat är också det förbjudet och ger troligtvis strängare straff än ovan.

Klicka dig in på länken nedan för att se vart du kan köra motocross utan negativa konsekvenser.

https://mxbanor.se/banor/wpbdp_category/jonkopings-lan/?wpbdp_sort=field-1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *