Nyheter

Nej till att elcykla i kommunal terräng

Nyheter Tekniska utskottet avslog (SD)-motionen om att få cykla med elcykel i kommunal terräng.

Kommunstyrelsen skickade motionen från Jan Sjögren (SD,) om att ge tillstånd att cykla med elcyklar på kommunal mark, till tekniska utskottet för utredning. Motionen föreslog att tekniska kontoret ger ett permanent tillstånd för framförande av elcyklar på kommunens mark där det inte finns ett uttryckligt förbud mot cykling och att detta anslås tydligt och att övriga markägare utmed cykelleder också uppmuntras till att ge tillstånd för framförande av elcyklar på sin mark.

Då tekniska kontoret såg gränsdragningsproblem med allemansrätt och motorfordon kontaktades en jurist. I hans skrivelse finns att läsa att de fordon som motionen avser är per definition en cykel, även om det finns en elmotor till cykeln. I juristens uppfattning finns det inte något tydligt stöd för att brukande av elcyklar som inte skulle omfattas av allemansrätten och att rättsläget är något oklart. I varje enskilt fall bör en prövning göras där man tar hänsyn till markens beskaffenhet, naturvärden och fordon.

Enligt terrängkörningslagen är det inte tillåtet att använda elcykel i terräng och Naturvårdsverkaet gör bedömningen att elcyklar kan orsaka mer skador i naturen än vanliga cyklar gör. Då faller inte elcyklarna inom allemansrättens regler men vanliga cyklar får användas i naturen så länge de inte orsakar skador.

 

 

 

Tekniska kontoret svar till utskottet är att inte ge ett generellt tillstånd för elcyklar i terräng med tanke på de olika gränsdragningsbekymmer som det kommer innebära och utskottet valde att gå på samma linje.

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Nej till att elcykla i kommunal terräng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *