Nyheter

Nord: Fastighetsskötsel är en viktig fråga

Nyheter Vi har ställt tre frågor till våra ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige inför valet 2022. I en artikelserie presenterar vi ledamöternas tankar om den viktigaste valfrågan, det kommunala vetot och om fortsatt kandidatur kommande mandatperiod.

Claes Nord (SD)

Claes Nord (SD), ledamot i kommunfullmäktige, svarar; 

Vilken fråga är viktigast för dig i vår kommun?

– Det finns många viktiga frågor, men en som intresserar mej extra är vårt fastighetsbestånd och skötseln av det. Under många år har det inte satsats tillräckligt mycket på underhåll och det har resulterat i en stor underhållsskuld. Det kommer kräva mycket pengar och arbete för att komma ifatt. Det finns stora utmaningar i att vår kommun växer och vi kommer att behöva bygga fler skolor och förskolor de närmsta åren. Utöver det så behöver simhallen i Vaggeryd renoveras alternativt bygga en ny. Jag sitter även med i styrelsen för VEAB, ett välskött företag med engagerad personal som har en stark lokal förankring och ett stort kundfokus. Att behålla VEAB i kommunalt ägo är viktigt för mej. 

Det finns de som ifrågasätter det kommunala självstyret, till exempel veto när det gäller vindkraft, vad tycker du om det?

– För mig är det självklart att vi ska behålla det kommunala självstyret, vindkraften exempelvis har en stor lokal påverkan och där måste vi själva ha beslutanderätt. 

Kommer du att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Jag kommer inte att kandidera kommande mandatperiod, min livssituation ser annorlunda ut nu jämfört med när jag valde att engagera mig politiskt. Jag har lärt mej mycket och det har varit intressant, så jag kan verkligen rekommendera alla som är intresserade att våga prova.

I kommunfullmäktige har under den här mandatperioden följande partier haft antalet mandat: 

Moderaterna 7 mandat
Centerpartiet 5 mandat
Liberalerna 3 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Miljöpartiet 1 mandat
Socialdemokraterna 11 mandat
Vänsterpartiet 1 mandat
Empartiet 2 mandat
Sverigedemokraterna 6 mandat

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid riksdagen. Ledamöter utses vid val vart fjärde år när du som är röstberättigad röstar i kommunalvalet.

Antalet ledamöter är 41 samt 27 ersättare. Kommunfullmäktige beslutar bland annat om budget och ekonomiska långtidsplaner, skatter, avgifter, årsredovisning, köp och försäljning av fast egendom, de utser även ledamöter i styrelser och nämnder och beslutar om inriktningsmål för nämndernas verksamhet.

Under mandatperioden 2018-2021 råder ett majoritetsstyre i Vaggeryds kommun. En ”femklöver” bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, har enats om en politisk plattform och har genom en så kallad teknisk valsamverkan majoritet i alla nämnder.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *