Nyheter

Nordeas sista dag i Skillingaryd

Nordeas sista dag i Skillingaryd

Nyheter I dag var det sista dagen med bankkontor för Nordea i Skillingaryd.

En mer än 100-årig verksamhet upphör med detta men från bankens sida erbjuder man kunderna att ha kontakt med kontoret i Värnamo. Personalen i Skillingaryd flyttar med till Värnamo.

Två trotjänare fanns kvar i dag: Therese Svarén och Margareta Doolk som jobbat på banken i över 25 år vardera. Båda berättar att de började inom Nordea 1990. Just det året började Margareta i Skillingaryd och tre år senare kom Therese. De säger att de trivts mycket bra och hoppas kunna få  behålla kontakten med kunder även sedan man flyttar till kontoret i Värnamo.

Nordea har i våra bygder sitt ursprung i en bank som startade redan 1837: Smålands Privatbank som tio år senare ändrade namn till Smålands Enskilda Bank. 1934 blev banken aktiebolag under namnet AB Smålands Bank.

Sedan dess har det varit en rad namnbyten för att nu slutligen (?) heta Nordea.

Smålandsbanken finns dock kvar: Den Danske Bank använder sig av och det namnetmen har inget gemensamt med den ursprungliga Smålands Bank.

Det är inte klarlagt hur länge banken haft kontor i Skillingaryd men man har funnit kassaböcker från 1901 och det kanske fanns verksamhet redan före dess.

Vid årsskiftet 19071/1972 lämnade man lokalen på Stationsgatan 3 för att flytta in i Skillingehus som man haft som lokal sedan dess. Hur länge man varpå Stationsgatan är oklart, men kanske från det att huset byggdes 1916.

Bland många som jobbat på banken i Skillingaryd märks Maj Grunditz, Gunnel Aldelius, Lars Göransson, Ingemar Pettersson, Bengt Hammarlind, Bo Lindqvist, Bertil Haag, Ulf Sandberg, Martin Widfeldt, Hans Svegman, Maria Åberg och den senaste chefen, Christina Koppelo.

– Sorgligt att vi inte får någon bank kvar i Skillingaryd, säger Gunnel Aldelius som jobbade på Nordea i Skillingaryd åren 1968–2013.

Noteras kan att det i dag även var sista dagen med platskontor i Skillingaryd för Swedbank.

I Vaggeryd finns två banker kvar: Swedbank och Handelsbanken.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *