Nyheter

Nu börjar det om igen med bensinstationen

Nyheter Ärendet om Oljeshejkernas bensinstation i Skillingaryd (Gamla Gulf/OK/Q8) blir åter en beslutsfråga. Nu har det nämligen kommit ett kommunalt nej till verksamheten på platsen.

Svea Hovrätt mark- och miljööverdomstolen gav Oljeshjekerna rätt till viss del – någon byggsanktionsavgift för inrättande av cistern på macken var inte rätt att ta ut. Däremot slogs det fast att bygglov behövs. Oljeshejkerna har därför ansökt om bygglov men nämnden säger nej. Av de nio ledamöterna var det endast Ingvar Larsson (SD) som talade för ett ja och han reserverade sig också mot majoritetens beslut.

Bakgrunden är att  bensinstationen finns i ett bostadskvarter och nära Fågelforsskolan, men trots att det inte tillåts enligt den gamla och gällande detaljplanen har den fått vara kvar. Nu är dock frågan hur det går.

Oljeshejkarna har tidigare förklarat; ””Den nya cisternen är av samma storlek och volym som den tidigare. Åtgärden har därför inte medfört någon omgivningspåverkan ur bygglovssynpunkt. Åtgärden har utgjort ett led i det löpande underhållet av en pågående lovlig verksamhet och ska inte kräva bygglov. Kommunens hantering av saken utgör ett otillbörligt tillvägagångsätt för att bli av med bensinstationen”.

Mark- och miljödomstolens domskäl lyder ”Den överträdelse som nämnden har lagt till grund för sitt beslut om att ta ut en byggsanktionsavgift motsvaras inte av någon bestämmelse i lagen. Därmed kan inte någon sanktionsavgift tas ut. Överklagandet ska alltså avslås”.

Nu blir det en ny runda: Nej till bygglov och ganska säkert överklagan från Oljeshejkerna.

– Om det gjorde fel för 50 år sedan ska vi inte behöva göra fel igen, säger nämndens ordförande Johnny Wackt (KD).
Han pekar även på att det är olämpligt med placering i ett bostadsområde och nära skola.
– Det är även risk för explosioner. Det har hänt i Bottnaryd, säger Johnny Wackt.

Fortsättning lär följa.

 

 

Bensinstationen som är i fokus igen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *