Nyheter

Nu har kommunen satt ned foten när det gäller cykelpumpar

Nyheter Frågan väcktes sommaren 2017 och har därefter bollats runt

Arkivbild

Det började som ett medborgarförslag från Linus Persson om behovet av tillgängliga cykelpumpar i Skillingaryd och Vaggeryd.

Kommunstyrelsen skickade ärendet till kultur- och fritidsnämnden samt tekniska utskottet för sypunkter. Bägge instanserna var positiva till förslaget och arbetet gick vidare. Tekniska utskottet föreslog att kommunstyrelsen skulle bifalla förslaget och installera tre kommunala cykelpumpar vid brandstationen i Vaggeryd, Vaggeryds torg samt Mejeriet i Skillingaryd. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog att kommunstyrelsen skulle bifalla förslaget från tekniska nämnden, men så enkelt var det inte.

I september 2018 återremitteras ärendet till tekniska utskottet för att  titta på alternativa lösningar eftersom det visat sig att det finns privata aktörer som tillhandahåller cykelpump.

Tekniska kontoret föreslår därför att det bör införas ett kommunalt bidrag till privata aktörer som upplåter cykelpumpar för allmänheten. Kraven skulle vara:

  • Ska vara ett företag med organisationsnummer och lokaliserat i Vaggeryds kommun.
  • Företaget ska tillhandahålla fri tryckluft genom pumpanordning för cyklar.
  • Pumpanordningen ska vara tillgänglig för allmänheten alla dagar i veckan, dygnet runt.
  • Pumpanordningens geografiska placering ska vara inom 300 meters avstånd (fågelvägen) från torgens centrumpunkt samt placerad ut mot allmän kommunal infrastruktur. Saknar tätorten torg definierar kommunen en lokal central plats som utgör avståndspunkt för respektive tätort.
  • Bidraget ska sökas årligen genom en digital ansökningsblankett senast den 1 mars för bidrag innevarande år.
  • När bidrag har godkänts ska kommunen tillhandahålla en skylt, ”offentlig cykelpump – Vaggeryds kommun”, som sätts upp av bidragstagaren.
  • Årlig ersättning utgår när ovanstående krav uppfylls med 1000 kr/år och betalas ut i oktober varje år.

När ärendet slutligen behandlades voterades om två förslag. Ett förslag om att avslå medborgarförslaget och inte införa kommunala cykelpumpar och ett förslag med bifall att införa ett bidrag enligt ovan.

Kommunstyrelsen beslutade att bifalla förslaget att införa ett kommunalt bidrag enligt regler ovan, så nu är de redan existerande cykelpumparna klara för att komma in i den kommunala verksamheten.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Nu har kommunen satt ned foten när det gäller cykelpumpar

Ja detta är nog med stor säkerhet en av de mest befängda idéerna som fått luft under vingarna och kommit så långt bort från verkligheten och sunt förnuft.
Hur svårt kan det vara att köpa en egen cykelpump och pumpa däcket själv? Bor sedan någon i norra Skillingaryd och behöver lite luft till sin cykel,så tror jag inte denne leder sin lufttomma cykel till centrum för att pumpa densamma.
Men nu har ju Vaggeryds kommun tydligen en stor förkärlek till särskilt befängda och lnkompetenta förslag från människor som knappeligen kan knyta skorna.(Det är ju tur att det finns kardborreknäppning och träskor)
De folkvalda politikerna borde skämmas när de spenderar kommunens pengar på rena dumheter när det finns så mycket och så många saker som är viktiga och är verkligt behövda.
Saker som gynnar hela kommunen och dess invånare.
Vissa människor bör hållas så långt bort som möjligt är från allt vad förslagslådor heter.

om man kommer ut på morgonen och ser att det inte är luft i däcket på cykeln är det väl bättre ha pump hemma än att bära in cykeln till centrumpumpen

Man kan ju ställa sig frågan vad man hade kunnat köpa för vad detta har kostat i helhet.
Sedan all utredning, upphandling, installation och skötsel både från kommun o privata så har det lågt räknat kostat 100,000kr
Vad får man då för detta.
Jo ca 2000st nya inerslangar till cykel.
Eller ca 1500st bärbara cykelpumpar.
Och orkar man inte pumpa för hand så hade ca 600 st pumpar drivna av kolsyrepatroner gått att få för detta kalaset.

Service till medborgarna i all ära men ibland undrar man om det inte är billigare att lösa problematiken själv ibland.

Ska man skratta eller gråta. 300 meter från torget fågelvägen. Bor väl folk längre än 300 meter bort. Allt händer i inte i centrum. Så exempelvis Magnus Bil eller Einars trä vill sätta upp cykelpumpar i Skillingaryd så ska inte de få bidrag för de ligger för långt från torget. Tror jag skrattar ihjäl mej

Du som springer runt i alla stugor,varför tar du inte med dig en cykelpump och pumpar cykeldäck när du ändå är i farten?
Du kan säkert få ett litet bidrag här och där för din insatts med att vara samhället tillhjälplig i denna lufthistoria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *