Nyheter

Nu pågår sluträkningen av valet

Nyheter Nu räknas det valsedlar för fullt runt om i landet.

Arkivbild

Det är många som följer sluträkningen av valet med stor spänning. I Vaggeryds kommun finns det förutsättningar för ett fortsatt femklöversamarbete om inget outförsett inträffar. Blir det så handlar det om ett majoritetsstyre i kommunen.

Om förhandlingarna ger ett femklöverstyre så får moderaterna, centerpartiet, liberalerna, kristdemokraterna och miljöpartiet 21 av de 41 mandat som fullmäktige består av.

Sedan ska det också utses personer till nämnder och styrelser. Går man strikt efter valresultatet så är Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna berättigade till platser i nämnder och styrelser.

Men det kommer naturligtvis att förhandlas om det så att även andra partier kan komma ifråga, särskilt inom ett eventuellt femklöverstyre. Då kommer säkert partierna att dela med sig så att även Liberalerna och Miljöpartiet får plats i någon nämnd och/eller styrelse.

Om spekulationen om femklöverstyre blir verklighet så kommer kommunstyrelsen på 13 personer att bestå av sju ledamöter från femklövern, fyra från Socialdemokraterna och två från Sverigedemokraterna.

I övriga nämnder och styrelser blir det också majoritet för femklövern om de kommer överens om en fortsättning.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *