Nyheter

Nu ska kommunen ta fram vindkraftsplan

Nu ska kommunen ta fram vindkraftsplan

Nyheter Några dagar innan årets fullmäktigesammanträde lämnade Ken Frick från Vaggeryd in ett medborgarförslag om att skapa en kommunal vindbruksplan.

En knappt månad senare togs beslut om att en sådan plan ska tas fram.
Det bestämde kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan.
– Vi är positiva till en sådan plan, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Allan Ragnarsson (M).
– Tanken är att vi ska förbereda planen genom att köra igång arbetet i den vindkraftsgrupp som inte avslutade sitt uppdrag. En konsult ska knytas till arbetet i vindkraftsgruppen.

Meningen är att arbetet i gruppen ska leda fram till en vindbruksplan där man bestämmer vilka områden som av olika skäl inte är lämpliga för etableringar av vindkraftverk. Med hjälp av vad som står i planen ska kommunens tjänstemän i ett tidigt skede kunna upplysa intressenter om var det är lämpligt eller olämpligt att bygga vindkraftverk.

Så här skrev Ken Frick  i sitt medborgarförslag där han pekade på bristen på en korrekt vindkraftsinformation från kommunen.
”Tydligheten och informationen kring dessa ärenden är ur en demokratisk synvinkel väldigt bristfällig”, skrev han och föreslog kommunfullmäktige att besluta:

• att tydligt redovisa kommunens ställningstagande i vindkraftsfrågan genom en plan som också beskriver de olika projekten.
• att redovisa var vindkraftbolagen geografiskt planerar de vindkraftsparker som kommunen har vetskap om.
• att öppet redovisa kommunens syn på det regelverk som idag styr vindkraftsprojekten.

• att  i förlängningen också ta fram en korrekt vindkraftsplan, som också beskriver utbyggnaden ur ett samhällsperspektiv, det vill säga nytta, livslängd, respektive projekts energitillförsel gentemot kommunens nuvarande elkonsumtion med mera, med mera”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *