Nyheter

Nu startar årets brandbevakning

Nyheter Aprilväder till trots så inleds skogsbrandsbevakningen med flyg i dag.

Bevakningen från luften görs endast när man bedömer risken för brand i skog och mark är hög. Men en dag har man redan bestämt att flyg ska lyfta.

– Men på valborg den 30 april är det bestämt att flyg ska lyfta, så att alla rökar från eldar kan kollas, säger Lovisa Ekryd, projektledare på beredskapsenheten vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Verksamheten pågår fram till den sista september och det är brandingenjör i beredskap på Höglandet som fattar beslut om flygen ska lyfta. Denne kan också rekommendera kommunerna att besluta om eldningsförbud vid behov.

Om det ska ske skogsbrandsbevakning med hjälp av flyg beror dels på uppgifter från SMHI:s informationssystem, dels på brandriskprognoser från Brandrisk skog och mark.

– Det görs dagligen olika analyser och riskbedömningar av läget. Med hjälp av flyg kan man tidigt upptäcka en brand och förhindra att den sprider sig. På så sätt kan kostnadskrävande räddningsinsatser undvikas liksom stora egendomsförluster, fortsätter Lovisa Ekryd.

I Jönköpings län utförs flyguppdragen av flygklubbarna Norra Smålands Flygklubb, Jönköpings Flygklubb, Nissadalens Aero club och Värnamo flygklubb.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *