Nyheter

Ny central plats för återvinningen

Nyheter Det började med en motion i april förra året från Socialdemokraterna gällande flytt av återvinningscentralen från Vaggeryd till central plats mellan tätorterna. Platsen är nu reserverad

Här, norr om Skillingaryd metall, finns mark reserverad för återvinningen

S-gruppen med Tuula Ingner, Anna Karin Slunge, Kenneth Åberg och Robert Alkemark lämnade in en motion till kommunfullmäktige för lite mer än ett år sedan. Förslaget var då att placera återvinningscentralen mellan tätorterna istället för där den finns i dag, strax utanför Vaggeryd mot Hok. 

Det arbetsutskottet skulle ta ställning var:
1. Att Vaggeryds kommun inom samarbetet i SÅM verkar för en omlokalisering av återvinningscentralen till en mer central placering.
2. Att kommunen snarast reserverar lämpligt markområde för ändamålet återvinningscentral inom Götaströms industriområde för att säkerställa att det inte säljs till annan intressent.
3. Att kommunen tar kontakt och initierar en process med övriga återvinningsföretag inom Gärahovs industriområde för att på sikt omlokalisera verksamheterna till annan plats inom kommunen. 

Ärendet har varit på kommunstyrelsens arbetsutskott där man ser positivt på förslaget, i alla fall två av tre punkter. 

– I dag går det mer från återvinning till återbruk. SÅM säger att en framtida placering ska vara uppbyggd på ett annat plan. Vi lämnar ett positivt besked för punkterna 1 och 2 i motionen och vi vill göra en omlokalisering och reserverar mark till ändamålet. Den tredje punkten, att omlokalisera hela verksamheten, yrkade vi avslag på, menar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen. 

Kenneth Åberg (S), kommenterar:
– Vi ska inte ha någon tung verksamhet i området där återvinningscentralen finns i dag. När Yggen är utbyggd kan det här området bli något helt annat. Vi vill att återvinningscentralen ska ligga mer centralt. Nu kommer frågan gå vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, berättar Kenneth Åberg som är ledamot i arbetsutskottet. 

Kenth Williamsson (S);
– Tjänstepersonerna har bifallit men femklövern sätter sig på tvären lite grann… Fullmäktige ska bifalla motionen och kommunstyrelsen får i uppdrag att verkställa.

Thomas Axelsson (KD); 
– När det gäller punkt tre ser vi det omöjligt just nu att hitta annan mark till JRAB. 

Eftersom arbetsutskottet var oeniga begärdes votering på sammanträdet. Ja till punkt 1 och 2 lämnades av Gert Jonsson (M) och Thomas Axelsson (KD). Kenth Williamsson och Kenneth Åberg (båda S) röstade för förslaget i sin helhet, alla tre punkter. Ordförande Gert Jonsson (M) har utslagsröst och därmed blev arbetsutskottets förslag att lämna ett positivt besked på punkt 1 och 2.

Ulf Abrahamsson (C) avstod votering. 

Här berättar vi om motionen

Arkivfoto

SÅM har i ett remissvar till kommunen svarat så här gällande motionen: 

”Det är positivt att Vaggeryds tätort expanderar. För SÅM är möjligheten att utveckla verksamheten på återvinningscentralen på nuvarande fastigheten Gärahov 2:1 begränsad av deponin i norr och JRABs verksamhet. En placering på Götaströms industriområde skulle ge utvecklingsmöjligheter för återvinningscentralen och en mer tillgänglig placering i Vaggeryds kommun. Avfallsverksamheten är samtidigt en viktig miljöinsats för framtiden och där är lokaliseringen avgörande för att öka tillgängligheten och inspirera besökare till återvinning och återbruk. SÅM är en miljöorganisation som inte vill förknippas med deponering.

Befintlig lokalisering är i dag förknippad med soptipp och deponi, vilket missgynnar verksamhetens utveckling och människors vilja att sortera, återvinna och återbruka. SÅM:s ambition är att i framtiden flytta lämpliga anläggningar bort från gamla deponiområden för att kommuninnevånare inte skall förknippa SÅM med denna typ av verksamhet utan istället återvinning och återbruk. Enligt antagen kommunal plan för avfallsförebyggande och hållbar avfallshantering ska SÅM vara med och utveckla möjligheterna till att lämna grovavfall till återanvändning. Det är därför viktigt att det på en eventuell ny fastighet finns utrymme för ”Återbrukslokaler”.

Förutom yta för de övriga fraktionerna som återvinningscentralen samlar in bör det även finnas plats för kontor för den administrativ personal som idag har kontorslokaler i Skillingaryd. En grov uppskattning är att en ny framtida fastighet bör vara cirka 20 000 kvadratmeter. Det finns i dag mindre investeringar planerade för Vaggeryds återvinningscentral, men det är inte budgeterat för att bygga en helt ny anläggning. En ny återvinningscentral är en stor investering och det finns idag andra anläggningar som är i större behov av att rustas upp. SÅM är dock positiva till att kommunen reserverar lämplig mark för en framtida flytt av återvinningscentralen även om det inte sker i närtid.”

Taggar

Dela


10 reaktioner på Ny central plats för återvinningen

Den viktigaste frågan bör väl vara att man försöker få Såm att ändra öppettider som man gjort på andra ställen.
Idag är Såm öppet när alla jobbar.
Vid kvällsöppet är det fullt – vanliga dagar nästan öde

Brandrisken är väl stor (Har hänt på flera orter)
Fabriker nära och inte långt från en mack
Ingen ville se bilar med släp genom Vaggeryd läste jag men det måste det bli ändå fast omvänt

Jag tar för givet att man informerat de nya företagen och industrierna som byggt nytt eller byggt till om dessa planer! Vilka nya företag, industrier räknar man med i området med en återvinningscentral om det blir verklighet? Vad jag tycker om förslaget framgår nog!

Den tilltänkta placeringen blir utmärkt. I en sådan modern anläggning kan man hoppas på att man kan blippa sig in även när det inte är bemannat som det är i några andra kommuner.

Punkt 2: Att kommunen snarast reserverar lämpligt markområde. Snarast betydde här lite mer än ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *