Nyheter

Ny gärdsgård vid Tolvabron i Vaggeryd

Nyheter Under förra veckan startade arbetet med en ny gärdsgård vid Tolvabron som ligger i Östermoskogen i Vaggeryd. Det hela började med att kommunen fick in ett medborgarförslag under våren. 

En lång bit av gärdsgården är färdig.

I förslaget önskade medborgaren att kommunen skulle göra i ordning gärdsgården mot Lagan vid Tolvabron. Förslagsställaren tyckte nämligen att det skulle bidra till att göra ett trevligt område ännu trevligare. Tekniska kontoret har även tidigare uppmärksammat att gärdsgården vid Tolvabron var i behov av renovering, men det har varit svårt att få tag på såväl material som rätt kompetens för att kunna renovera den. Efter att medborgarförslaget kom in till förvaltningen har man undersökt och letat efter någon som skulle kunna utföra jobbet med att iordningställa gärdsgården. Under hösten gav det äntligen resultat och tekniska nämnden beslutade därför att bifalla medborgarförslaget och uppdra till förvaltningen att renovera de 200 meter av gärdsgården som är i störst behov av renovering. Renoveringen är påbörjad och pågår just nu ute vid Tolvabron.

Nu har kommunen hittat rätt kompetens för jobbet och när vi besöker Tolvabron är arbetet i full gång av Anders och Lennart från Lekeryd och 150 meter gärdsgård är färdig. 

– Det är ju ett helt ekologiskt system och använder ingen impregnering eller liknande. Vi tar spillmaterial från skogen som annars bara hade röjts ner och murknat. Enarna vi använder att fästa i marken har stått döda i betesmarker som egentligen bara skulle röjts bort. Så vi städar hos bönder och skogsägare, berättar Anders.

– Vi brukar säga att en gärdsgård håller i 20-25 år med tanke på att vi har grova vidjor och lägger sten under. Vi gör för det mesta gärdsgårdar till privatpersoner, det är första gången vi gör till en kommun, fortsätter han. 

Lennart står lite längre upp i backen och eldar vidjor av gran som gör att de blir mjuka och böjbara. De som sätts i marken är av eneträ för det murknar inte annars är det andra av gran. 

– Det här skulle ju fler var ute och se när det händer. Jag tänker på skolklasser och andra intresserade. Det är ju gammal kultur. Arbetet kommer att fortsätta under nästa vecka med uppehåll i morgon fredag som vi inte är här, avslutar Anders.

Anders Vernersson är en av byggarna av gärdsgården.  [1/5]

– Det här är det riktiga hantverket, säger Anders.  [2/5]

Lennart eldar vidjor.  [3/5]

  [4/5]

Precis bredvid gärdsgården står det nya fina vindskyddet.  [5/5]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Ny gärdsgård vid Tolvabron i Vaggeryd

Härligt att se ett riktigt hantverksarbete.
Nu får vi bara hoppas att gärdsgården får stå orörd utan att småligisterna ska förstöra den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *