Nyheter

Ny LRF-bas i länet vald

Nyheter Tidigare idag valdes Anders Friberg från Krängsberg till ny länsordförande för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

Björk på väg

Anders Friberg har en kort styrelsekarriär inom LRF men är ändå beredd att anta uppdraget att leda länet LRF in i framtiden. Han har dock kunskap om jord- och skogsbruk sedan tidig ålder när han växte upp utanför Skillingaryd och han har sedan länge drivit skogsbruk efter att han förvärvade sin morfars föräldrahem i Krängsberg utanför Vaggeryd. Anledningen till att han legat lågt med föreningsengagemang är att han tidigare haft ägarintressen i ett företag i telekombranschen.

För Anders är det skogen och intresset för vilt och viltvård som ligger honom närmast hjärtat.
– Men jag är väl medveten om de olika näringarna på landsbygden av vilka många finns inom LRF som är en organisation med bredd, säger Anders Friberg.

För Anders är äganderätten central, man måste kunna förvalta och driva sin fastighet på ett sätt som ger lönsamhet. För landsbygdsföretagen är målet lönsamhet för att återinvestera i sitt eget företag vilket gynnar hela närområdet som levererar varor och tjänster.

Anders Friberg

Han ser ett behov av att LRF blir mera på hugget i debatten och inte låter andra sätta agendan och där LRF blir reaktiva istället för proaktiva. Vi måste bli bättre på att tala om landsbygdens viktiga roll i samhället, det är inte bra att människor tror att kossorna är större miljöbovar än flyget, menar Anders.

Som sina viktigaste punkter att ta med i sitt ordförandeskap pekar han på nödvändigheten av att det blir verkstad kring de strategier som utvecklats kring livsmedel och skog. Dessutom vill han sätta ljuset på vikten av lönsamhet i de gröna näringarna för att bli drivande motor i samhällsutvecklingen. Med hänvisning till kossorna vill han skifta fokus till klimatnyttan inom jord- och skogsbruk. Han vill också arbeta med viltfrågorna som är viktiga för markägare, men även för jägare. De behövs en bra balans för att ha friskt vilt ute i våra skogar. När det gäller vildsvinen bör man öka kunskapen om de skador de orsakar för att hitta effektiva motmedel.

Avslutningsvis säger han att det är viktigt att LRF tar plats som opinionsbildare och han pekar ut kommungruppernas centrala roll i detta. LRF finns lokalt, i kommuner och regioner samt centralt och det krävs samverkan men han tror att det är kommungrupperna som har störst möjlighet att nå ut brett.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Ny LRF-bas i länet vald

Grattis till utnämningen Anders , och lycka till
– det kommer du att fixa galant…

Ett Stort Grattis Anders
Detta jobbet passar Dig som handsken. Du har verkligen gedigna kunskaper om de olika livsvillkoren och näringarna som är viktiga för oss som bor och vill leva på landsbygden framgent.

Jag grattar dig Anders till ordf. I LRF hoppas du har fötterna i marken som du hade på min Taxikariär.

Stort Grattis Anders!!
Du kommer att göra ett Kanonjobb för de gröna näringarna!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *