Nyheter

Ny sotningsentreprenör är upphandlad

Nyheter Ett flertal av kommuninvånare har inte fått någon besöksavi av sotaren den senaste tiden. Det visar sig att ny sotansvarig är upphandlad sedan en tid tillbaka

Arkivfoto från en vedspis

I ett mail till kommunen undrar en invånare varför inte sotningsavi har kommit då det skulle sotats i eldstad två gånger om året. Efter information från kommunen visar det sig att ny sotare finns på plats inom kommunens gränser men fastighetsägarna informeras inte om den nya entreprenören, mer än på kommunens hemsida…

David Högberg, brandingenjör i kommunen, förklarar.

– Vi har tillsammans med några andra kommuner i länet gjort en gemensam upphandling av entreprenör för rengöring och brandskyddskontroll för de tjänster som kommunen är skyldiga att tillhandahålla. Dessa tjänster är sådana som en eldstadsinnehavare inte kan välja utan är lagstadgad. Brandskyddskontrollerna, som är eldstadens motsvarighet till bilens besiktning, är myndighetsutövning som kontrollerar så att eldstaden uppfyller de grundläggande kraven på brandsäkerhet som lagen ställer. Den regelbundna rengöringen kan man i egenskap av fastighetsägare ansöka om att få utföra själv eller låta någon annan entreprenör än den av kommunen upphandlade utföra. Man måste då visa att den som ska utföra rengörningen har den kompetens som behövs för att rengöra på rätt sätt. Har man sedan behov av ytterligare åtgärder på sin eldstad kan man välja fritt vilken entreprenör som helst. I analogi med biljämförelsen så kan man låta vilket bilverkstad som helst utföra service och reparation på bilen. Brandskyddskontrollen och fristad rengöring budas alltid av den upphandlade entreprenören och sker alltså på entreprenörens initiativ varför den enskilde fastighetsägaren inte förväntas ha koll på vilken entreprenör som kommunen upphandlat. Mot bakgrund av detta har vi inom Vaggeryds kommun inte gått ut med någon riktad informationsinsats i samband med entreprenörsbytet för ett år sedan, berättar David.

Vid telefonkontakt med tidigare sotare, Gösab, avslutades deras ansvar för sotning i Vaggeryds kommun i juni förra året. Men den nya sotaren som vann kommunala upphandlingen startade inte sitt arbete förrän årskiftet.

Den nya sotaren kommenterar att man tog över förra entreprenörens gamla register och aviseringar och det ska skickas ut besöksavier som tidigare och att man ska inte behöva beställa tjänsten själv.

På kommunens hemsida finns att läsa ”Om inget aktivt val från den som äger eldstaden görs utförs rengöringen av kommunens upphandlade entreprenör. I Vaggeryds kommun är det från 1 juni 2019 Vaggeryd Sotningsdistrikt, som är en del av Växjö Sotningsdistrikt”.

Kommuninvånarna kommer att få avi som tidigare lovar nya entreprenören

Taggar

Dela


7 reaktioner på Ny sotningsentreprenör är upphandlad

Bra skrivet Linus men det var också på den gamla goda tiden då var det ordning på det mesta i kommunen!

Det var ordning och reda på Rymans, Reijos, Lill-Kalle, Willy-Kent, Vincent P och Gallus tid

Rengöring och brandskyddskontroll är de tjänster som kommunen är skyldiga att tillhandahålla, det är ganska dåligt när man själv ska påpeka att ingen utfört dessa tjänster på flera år. Det är kommunen som upphandlar, och också är skyldig att se till att tjänsterna tillhandahålls, är det kommunen som har ansvaret om det ex börjar brinna och tjänsterna inte har utförts i tid?

Det hade ju varit bra om kommunen gått ut med någon information om bytet av entreprenör tidigare.
Vi fick meddelande om sotning i maj av en för mig okänd sotare, hur vet jag att det inte är någon bluffmakare som far omkring? Det kryllar ju av dom ”ventilationsexperter” och takläggare…
Var tvungen att ringa kommunen för att dubbelkolla

När man börjar prata om sotare då blir man bara arg oftast så kommer sotaren och ska sota när man har själv sotat och rengjort eller så kommer han när man inte eldat på ett tag då behöver man ingen sotare .Han ska väl komma innan eldningsperioden och efter ett tag man har eldat eller när man behöver den tjänsten!

Brandingenjörens utläggning är förklarande men jag undrar ändå varför säkerhetstjänsten inte hört av sig eftersom jag har haft sotning även under november i flera år, dvs sotning i min fastighet har inte skett sedan mer än ett år. Vill gärna få ett besked från ansvarig.

Detta är skandal igen vad gör våran kommun med alla sotare? Ingen går ut att detta upphört förrän man läser det i vår tidning. Att trilla mellan stolarna är nog kommunens slogan men detta blir väl som rondellen i Skillingaryd som skulle ta 5 veckor och vad blev det av det 😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *