Nyheter

Ny tobaksavgift godkändes

Nyheter Ny lag och nya förutsättningar för detaljhandel. Kommunfullmäktige godkände nya tobaksavgifterna med en reservation

Arkivfoto; Nya avgifter för att få sälja tobak

Ett gemensamt beslut inom GGVV-regionen där det anpassas till ny lag som tillkom i juli där nya avgifter tillkom för att handlaren ska kunna sälja tobak och liknande produkter.

Den nya lagen betyder att endast de som har tillstånd får bedriva detaljhandel eller partihandel med tobaksvaror. Och från och med fredag, 1 november, får man inte bedriva den försäljningen utan ett tillstånd från kommunen. Kommunen får ta ut en avgift som arbetats fram tillsammans med grannkommunerna.

Ansökan om stadigvarande försäljningstillstånd är 6 000 kronor, ansökan om tillfälligt tillstånd 4 500 kronor, ändrade förutsättningar i bolag där nya bolagsmän eller ägare tillkommer 4 500 kronor och en anmälan om ändring som påverkar tillsynden 2 500 kronor. Dessa avgifter har redan klubbats igenom av kommunens socialnämnd. Nu var det dags för kommunfullmäktige att säga sitt.

– Ändrade förutsättningar i bolag? Jag yrkar att avgiften ändras och sänks till 1 000 kronor istället, kommenterar Jan-Olof Svedberg (SD). 

– När vi har diskuterat det här i socialnämden är det ett gemensamt beslut i hela GGVV regionen. Den här lagen gäller från 1 juli i år, så jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Anki Löfstedt (M).

– Jag har också en fråga. Det är så att det ska till en tillsyn, kommer det till en ytterligare avgift eller ingår det i den nya tillståndsavgiften?  Jag yrkar ingenting, menar Mats Oskarsson (M).

Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag, liksom socialnämnden, att avgifterna ovan beslutades och en reservation från Jan-Olof Svedberg (SD) gjordes till förmån för sitt egna förslag om sänkning till 1 000 kronor om ändrade förutsättningar i bolaget.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Ny tobaksavgift godkändes

Katastrofalt, ger med ena handen och tar med ena handen och påstått att folk får mer i plånboken.
dags att kolla över vart alla pengar tar vägen och se till att ta bort alla onödigheter istället!
Med lågarbetslöshet kan det sällan behövas mer skatter, snarare tvärt om!

Jag måste hålla med dig Stig, detta är ett överförmynderi från staten.
Avgiften är hög, nu måste socialnämnden motivera denna summa, argumentet att vi är överens i GGGV är inget argument alls.
Min fråga i kommunfullmäktige var också om det är fler avgifter som tillkommer för tillsynen av tillstånden. Ska man likt miljö- och byggnämnden ta ut generella tillsynsavgifter?
Eller ska man ta ut avgift när tillsyn utförs?
Allt detta är byråkrati på sämsta nivå, det tar pengar och kraft ur småföretag som lever på marginalen hela tiden, men ger inget tillbaka.
Det är ett bra exempel på den företagarfientlighet och överförmyndarmentalitet som driver vår nuvarande S-MP-regering.

Beslutet att ta vansinnigt höga avgifter för att få sälja tobak i kommunen kommer att gynna smugglingen och svartförsäljning av tobak.
Lagliga småföretag med tobaksförsäljning som ”kundservice” kommer att bli tvungna att sluta.
6000:- / 4500:- i avgift återspeglar inte det arbete som kommunen behöver lägga ner på detta !!

Stig Svensson (SD)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *