Nyheter

Ny vindkraftsansökan

Nyheter Eoulus Vind har nu lämnat in en ny ansökan. Sju verk i östra kommundelarna. Men markägaren har lämnat in erinran.

Ny ansökan om sju vindkraftverk

I juli 2014 lämnade Eolus Vind AB in ansökan om 13 vindkraftverk i östra delen av Vaggeryds kommun runt Skog – Hult – Mörhult – Gimmarp – Torp. I augusti 2017 avslog miljöprövningsdelegationen ansökan som därefter överklagades av vindbruksbolaget. Regeringen avslog därefter vindkraftverk nummer 1 – 9 i maj 2018 och rev upp miljöprövningsdelegationens beslut. En ny vända hos Länsstyrelsen om de kvarstående verken nummer 10 – 13 togs upp för behandling.

Vindkraftsbolaget lämnade i början av december förra året in en skrivelse om ett nytt yrkande. I detta finns tre av nio, tidigare avslagna vindkraftverk som ligger inom försvarsmaktens riksintresse med fast med någon mindre justering gällande position. Nu hamnar de utanför riksintressets markering vilket medför att dessa fortfarande finns kvar i projektet tillsammans med vindkraftverk nummer 10 – 13.

Lars Olsson från Ekesås har lämnat in erinran till Länsstyrelsen i Östergötland som sköter ärendet.

– Bolaget vill bygga sju vindkraftverk men miljöavdelningen i Östergötland har sagt fyra. Jag har ifrågasatt var placeringen är, då detta inte är angivit. Om de ska bygga sammanlagt sju vindkraftverk gäller en ny ansökan och inte en modifierad gammal handling. Nu är beslutet tagit att verk 1 – 9 redan är avslagna av regeringen och det beslutet har vunnit laga kraft och då finns det ingen möjlighet att återuppta ärendet igen även om de är flyttade utanför försvarsmaktens riksintresse. Vi får se om bolaget fortfarande är intresserade av att bygga enbart fyra, som nu ansökan gäller, menar Lars Olsson från Ekesås.

Beslutet från Miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen i Östergötland att handläggningen fortsatt gäller verk 10 – 13. Frågan är om vindbruksbolaget är fortsatt intresserade?

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *