Nyheter

Thomas ser fram emot nya utmaningar

Nyheter Oppositionsråden delas lika mellan KD och C under mandatperioden. De första två åren tar Thomas Axelsson (KD) plats i oppositionsrådsrummet i Skillingehus. Vi har träffat honom för att se hur han har det en dag i sitt nya uppdrag.

Thomas kommer driva många frågor som ligger han varmt om hjärtat

Från majoritetsstyre i femklövern till opposition. Det klivet tog KD och Thomas Axelsson. Vem är Thomas undrade vi?

– Jag är född i Västergötland mem flyttade till Vaggeryd när jag var ett år så man kan väl säga att jag har varit kommunbo under hela livet. Jag bor i villa på Södra park i Vaggeryd, är gift och har två döttrar som bor i våra grannkommuner. Jag har haft en anställning som verksamhetskonsult och projektledare inom IT-branschen, både i Sverige och utomlands. Jag har haft uppdrag i 26 länder, så jag har rest väldigt mycket, men det blir så när man jobbar på ett internationellt företag, berättar Thomas för oss på Skillingaryd.nu. 

Thomas är även med i ”club 300” och det var vi förstås nyfikna på att söka efter på nätet. Där står det: ”Club 300 är en förening för fågelskådare, där föreningens medlemmar har sett över 300 arter i Sverige”.  Thomas är en av dem. 

– Club 300 är en förening för oss fågelskådare vars intresse bland annat är att se, och få kunskap, om sällsynta fåglar i Sverige.

Hur och när blev Thomas politisk aktiv?
– Jag att tror det var lite mer än sex år sedan Stefan Ottosson ringde upp mig och undrade om jag kunde vara med i Vsbo och på den vägen är det… Jag kom med i partiet och plötsligt var jag ordförande lokalt i Vaggeryd och ledamot i kommunstyrelsen, säger Thomas och fortsätter:

– Jag sitter också med i länets distriktsstyrelse. Förra året fanns jag med både på riksdags-, region- och kommunlistan. Att det skulle bli Kristdemokraterna var självklart, jag röstade på KD även innan jag blev politisk aktiv. 

Vad har du för förväntningar på dina två år som oppositionsråd?

– Jag kommer att ha en tjänst på 80 procent och det är ett beslut från den parlamentariska gruppen. Majoritetens tjänstgöringsgrad har ökat mer än vad oppositionens har gjort. Som oppostionsråd, eller kommunalråd som jag också har som titel, är att träffa invånare, föreningar och organisationer och att vara kommunens representant i olika samarbetsorgan, vilket kan innefattas i både region eller i andra kommuner. Att vara med i en del råd ingår också i mitt arbete. Som oppostionsråd ska jag driva frågor och skapa goda förutsättningar för kommunens framtid. Det kan röra frågor även utanför kommunen. Jag är optimist av mig och har en stark framtidstro på att utveckla kommunen.

– Mitt förtroendeuppdrag som oppositionsråd är att förvalta och lyssna till goda idéer som kommer mig till del, för att sedan kunna förverkliga detta. Tillsammans med C och EMP har vi ett samarbetsavtal, där vi regelbundet kommer träffas för att kunna driva och lägga fram gemensamma förslag.

Samtidigt får jag som oppositionsråd ha åsikter om det mesta och jag får tycka något i varje fråga. Det finns mycket i ”pipelinen” här i vår kommun och vi kommer, tillsammans med övriga partier i oppositionen, att lägga fram motioner i frågor som vi driver tillsammans. Vi pratar med alla och kommer att jobba med alla oppositionspartier, menar Thomas Axelsson. 

Hur ser en dag ut på jobbet som nybliven kommunalråd?

– Det är nytt än så länge. Det har varit mycket planeringsaktiviteter och i dag har jag förberett mig inför kommunstyrelsens arbetsutskott. Jag får nu mer tid att sätta mig in i handlingarna. Som fritidspolitiker ”skumläser” man ofta handlingarna på kvällstid, jag har fördelen att gå in på djupet. Det jag kommer att gå in mer i detalj nu närmast är samhällsbyggnadsfrågor, utveckling inom äldreomsorgen och vård, satsningar inom miljöområdet och energiförsörjningen. Just i dag har jag fokuserat på olika vindkraftsprojekt i kommunen. Jag är inte helt emot vindkraft men vill inte att vindkraft ska anläggas i känsliga områden eller störa våra medborgares närmiljö.

Thomas tankar kring ”från styrande till opposition” och dess fördelar summerar Thomas; 

– Jag kan tycka mer fritt. Det var lite svårt tidigare i majoritet och lägga förslag eller motioner. Nu är det lättare, menar Thomas Axelsson (KD). 

Eftersom de två största partierna i oppositionen fick exakt lika många mandat delas makten lika även här. 2023 och 2024 innehar KD oppositionsrådsplatsen och 2025 samt 2026 går stafettpinnen över till Centerparitet.

– Jag sitter i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsens arbetsutskott. Tycker att det räcker och har inte valt några övriga nämndplatser som övriga partier har gjort. Jag tycker att det är bättre att få in fler namn istället än att ha samma personer på flera poster. 

Vad kommer du att jobba med under dina två år som oppostionsråd?

– Jag vill jobba med samhällsbyggnad, här har vi många stora frågor, exploatering av bostads- och industrimark. Jag vill fortsatt driva frågan om att flytta Vaggeryds vårdcentral till ett mer centrumnära läge och när det gäller miljö- och landsbygdsfrågor ska vi se hela det ekologiska sambandet. Jord, skogsbruk, vattendrag – hur vi sköter vår natur och dess skyddsvärde. Det ligger mig varmt om hjärtat, avrundar Thomas Axelsson (KD), som är inne på sin tredje vecka som kommunalråd i Vaggeryds kommun. 

Thomas Axelsson (KD) är nytt oppositionsråd och kommunalråd

Taggar

Dela


1 reaktion på Thomas ser fram emot nya utmaningar

Uppskattas att du tänker på Vaggeryds kommun och dess invånare. Det borde utgöra grunderna i kommunal politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *