Nyheter

Nya lagar som träder i kraft

Nyheter I dag på nyårsdagen börjar en del nya lagar och förordningar gälla. Vi har valt ut några av dessa, tobak och sprit blir dyrare, man får jobba längre om man vill, pensionsåldern höjs, drivmedlet sänks, milersättningen blir 25 kronor milen till och från arbetsplatsen och det blir straffbart att inte ha id med sig vid övningskörning

Högskoleprovet blir dyrare att göra. Arkivbild

Skatten på alkohol höjs, en burk starköl blir nästan 50 öre dyrare, en flaska vin 1,30 kronor dyrare och en 35 cl spritflaska en krona dyrare. Tobaken höjs och både cigaretter och snus blir en krona dyrare. Tobaksfria nikotinprodukter får inte tillverkas utan hälsovarningar. 

Tv- och radioavgiften sänks då avgiftsintäkterna blivit högre än beräknat de senaste två åren, nu sänks avgiften och blir som högst 1 300 kronor per person och år. Bidrag och ersättningar som tillfälligt höjts under pandemin och skulle återställts 2023 blir inte av utan den tillfälliga höga nivå fortsätter under 2023, bland annat ses tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer med bostadsbidrag, arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstöd. 

Högskoleprovet blir dyrare att göra och från tidigare 450 kronor kostar nu provet 550 kronor. Kontroller vid höstens högskoleprov kommer att göras då det bland annat används metalldetektorer för att förhindra eventuellt fusk. 

Schablonbeloppet för reseavdrag till och från jobbet höjs, att köra till arbetet med egen bil höjs till 25 kronor per mil. För personer med förmånsbil är 12 kronor. Avdraget om man har en elbil som förmånsbil fortsätter ligga på 9,50 kronor. Det blir straffbart för den som övningskör att inte medföra identitetshandling och den som försöker fuska vid olika prov hos Trafikverket ska stängas av från deltagande i prov under ett eller två år. 

Bensin och diesel vid pump blir ungefär en krona billigare per liter. Kraven på reduktionsplikt för bensin och diesel pausas.

En olovlig utförd ombyggnad i bostadsrätt ska leda till att bostadsrätten förverkas och det blir i dag också nya regler för ombyggnation och renovering för bostadsrättsägare. 

Rätten att få jobba kvar längre förlängs från 68 till den dag man fyller 69 år. Skatten sänks för de personer som vill fortsätta jobba efter 65 år och man kan få upp till 22 procent lägre skatt vid arbetsinkomst upp till 100 000 kronor i månaden. Lägsta åldern för att ta ut inkomstgrundad ålderspension höjs från 62 till 63 år och den lägsta åldern för att få garantipension höjs från 65 till 66 år. 

Som vi tidigare berättat i tidningen ska kattägare registrera sina husdjur hos Jordbruksverket men innan dess måste kissen id-märkas. Registreringen kan göras från och med i morgon, 2 januari, via Jordbruksverkets e-tjänst och kostnaden är 40 kronor om man betalar med Swish eller kort. Lagen omfattar alla katter födda 2008 och ned till fyra månader gamla. 

Vid montering av solceller har man tidigare kunnat dra av 15 procent av skatten på material- och arbetskostnader och från och med i dag är det möjligt att dra av upp till 20 procent. 

Företag som utvinner fossila bränslen kommer att mötas av ett högre skattetryck, om de gör en större vinst än sitt genomsnitt mellan 2018 och 2021.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *