Nyheter

Nya riktlinjer för skolskjutsarna

Nyheter Barn- och utbildningsnämnden har tagit fram nya riktlinjer för skolskjutsar från och med nästa läsår

Foto: kimmehed.se

Skolskjutsarna är upphandlade och de som beviljas skolskjuts ska åka med den ordinarie tur som de blivit tilldelade i den mån det är möjligt. Det kan komma att uppstå situationer där skolskjuts beviljas, men att det bedöms som orimligt med en ny tur av tidsmässiga eller kostnadsmässiga skäl. Om det inträffar kan kommunen erbjuda vårdnadshavare att lämna och hämta sina barn mot ersättning.

När det gäller tiden för skolskjutsarna så anser barn- och utbildningsnämnden att en skolskjuts inte bör överstiga en timme enkel väg. En timme är också vad eleverna ska behöva vänta som längst efter att skoldagen slutat.

För att undvika att yngre barn får längre restid än planerat ska man bli mera strikt avseende när äldre elever väljer en tidigare skjuts än den som de är beviljade. Det blir lätt störningar om äldre elever på Fenix tar en annan skolskjuts än den de har plats på, då det kan innebära att yngre barn inte får plats.

När det gäller hållplatsernas placering och längden till dem så är det inte enkelt att flytta hållplatser utan nämnden pekar på föräldraansvaret och skriver ”vårdnadshavarna har ett stort ansvar och förväntas följa sina barn tills de anses ha den mognadsgrad som gör att de själva kan ta sig till hållplatsen. ”

Ytterligare en dimension är hur kommunen växer. Nu är det framförallt i tätorternas utkanter som det byggs och i nuvarande riktlinjer beviljas ingen skolskjuts. Det anser nämnden ska fortsätta gälla i de större tätorterna även om avstånden är längre än vad som normalt gäller för berättigande till skolskjuts. Det kommer att gälla för till exempel Västra strand och Östra strand när det börjas byggas där.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *