Nyheter

Nya siffror: Befolkningen ökar i Vaggeryds kommun

Nyheter I dag publicerar SCB färska befolkningssiffror för 2021 för Sveriges alla kommuner. Bilden är tydlig: befolkningen växer på många håll. Även i Vaggeryds kommun har folkmängden ökat. Faktum är att man har ökat näst mest bland kommunerna i länet.

Foto: Per Bunnstad och Martina Ojala

I Vaggeryds kommun bor numera 14 746 personer. Det är en ökning med 214 personer, motsvarande 1,5 procent, jämfört med år 2020.
– Det som gör att folkmängden i Vaggeryd ökar jämfört med året innan är framför allt inflyttningen. 864 personer flyttade dit under förra året, medan 719 flyttade därifrån, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

I hela Jönköpings län ökar befolkningen med minst 0,2 procent i nio av 13 kommuner jämfört med året innan. Den största ökningen står Habo kommun för (1,8 procent), medan folkmängden i Gnosjö kommun minskade mest (0,5 procent).

Följande bild visar utvecklingen kommun för kommun.

Ökning i flera kommuner

I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 452 326 invånare. Det är en ökning med 0,7 procent jämfört med 2020.

Folkmängden ökar på flera håll. Jämfört med året innan har 205 kommuner vuxit och 85 krympt.

Den största befolkningsökningen i hela landet hittar vi i Knivsta kommun i Uppsala län. Här har folkmängden vuxit med 3,7 procent på bara ett år.

Under samma period har befolkningen i Bengtsfors kommun i Västra Götalands län krympt med 1,9 procent.
– Det finns två skäl till att befolkningen ökar i Sverige. Det föds fler än det dör, och fler invandrar än utvandrar. Den största delen av folkökningen förklaras av invandringsöverskottet, säger Tomas Johansson.

Bosnien och Hercegovina vanligaste ursprungsland bland utlandsfödda

En nyhet i SCB:s befolkningsstatistik är tabellen över vanligaste födelseland bland utrikesfödda i varje kommun och län. 17 procent av invånarna i Vaggeryd är födda i ett annat land.
– 13 procent av de utrikesfödda i Vaggeryds kommun kommer från Bosnien och Hercegovina. Det är ovanligt. Det är bara i Värnamo som Bosnienfödda också är den största gruppen bland de utrikesfödda, säger Tomas Johansson.

I 121 av de 290 landets kommunerna är Syrien numera det vanligaste födelselandet bland utrikesfödda. Finland är vanligast i 69 kommuner. På delad tredje plats ligger Norge och Polen, som är vanligast i 16 kommuner var.

Källa: Pressmeddelande SCB

Taggar

Dela


1 reaktion på Nya siffror: Befolkningen ökar i Vaggeryds kommun

Grafen överst ser ju riktigt trevlig ut och ger en indikation på att kommunen är attraktiv! Bara att jobba vidare och bredda den kommunala verksamheten så den hänger med befolkningsökningen.

Gällande utrikes födda i kommunen så verkar den siffran stabil, men kanske är den ändå något missvisande? Överväg att även redovisa andra generationens invandrare också för att ge en så korrekt och ärlig bild av befolkningssammansättningen som möjligt och kanske även hur demografin ser ut i olika områden i kommunen? Tror att det finns ett stort allmänintresse i frågan men kan såklart ha fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *