Nyheter

Nytänk på julmarknad

Nyheter Andra advent arrangerar Lions traditionsenlig julmarknad i Skillingaryd.

Nybyggda fiskdammen. Foto; Lena Ohlsson

– Vi kommer att ha en del nyheter bland annat matmarknad med provsmakning, där Hemköp finns med, ”Årets nytänkarpris” som delas ut av science park tillsammans med kommunen. Vi stänger av Artillerigatan och tillsammans med torget kommer det att finnas ett 20-tal utställare totalt och marknaden kommer att ramas in med vackra ljusslingor, berättar Lena Ohlsson som nämner att Lions även kommer att finnas med vid ett av marknadsborden på julmyset under första advent i Vaggeryd.

Något som är efterlängtat och senast arrangerades i Skillingaryd för tre år sedan är lucia.

– Äntligen säger jag. Tack vare 14 engagerade elever från Kulturskolan får vi äntligen ta del av luciafirandet, berättar Lena.

Fem Vaggerydshandlare finns på plats under Lions julmarknad i Skillingaryd och tomten besöker julmarknaden förstås…

– Tomten bjuder på godis och tar hand om barnens önskelistor. Vi kommer som vanligt att erbjuda ”Pengarna tillbaka” som är ett arrangemang tillsammans med Skillingaryds Intresseförening, där man lämnar sitt kvitto i lådan på scenen och efter dragning får vinnaren tillbaka på inlämnade kvittot där maxvinsten är 500 kronor. Ny fiskdamm har byggts och vi har fått skänkt material från XL-Bygg och våra Lionskillar har byggt en sån fin damm, den kommer att bli mycket uppskattad av alla barnen, berättar Lena.

Idag sattes belysningen upp

I Lions annonsblad som kommer ut nästa vecka har ett 15-tal ideellt arbetande fått fatt på ett 100-tal annonser. Annonsbladet, som nu har tryckts upp i drygt 5 000 exemplar, delas ut till hushållen i kommunen.

– Roligt att de nyetablerade företagen ser det som en självklarhet att vara med i vårt annonsblad, det känns bra. Vi har några företag som är angivna i annonsbladet som har skänkt 1 000 kronor extra till akuta katastrofer, vilket vi är väldigt tacksamma för, avrundar Lena.

Vid julmarknaden delas ”Lions stipendie” ut till en elev i varje årskurs 7 – 9 vid både Hjortsjöskolan och Fågelforsskolan. Stipendiesumman är på 1 000 kronor till varje elev. ”Vi vill hjälpa unga människor att utveckla gott omdöme och god kamratskap. Vi vill stärka gemenskapen i skolan där man diskuterar exempelvis vad är egentligen en god kamrat som gör sitt bästa i skolan efter sina förutsättningar”.

Förutom julmarknaden har handlarna i byn extraöppet. Granen är på plats på torget sedan i lördags och julbelysningen sattes under lunchtid upp kring centrum i Skillingaryd.

Lions har arrangerat julmarknad i Skillingaryd sedan 50-talet. Lions är en av världens största hjälporganisationer och i grunden en internationell ideell hjälporganisation med lokal beslutanderätt och med 1,4 miljoner medlemmar i 208 länder. Medlemmarna engagerar sig ideellt i olika samhälls- och hjälpprojekt för att göra världen till en bättre värld att leva i. Lions förbättrar livskvalitén för människor lokalt, nationellt och internationellt. 2017 fyllde organisationen 100 år. Alla insamlade medel går oavkortat direkt till hjälpändamål. På det lokala planet har Lions bland annat kunnat stödja unga människor att undvika droger, visa gott omdöme och ett gott kamratskap, 25 000 kronor har överlämnats till Tjernobylbarnens vänner och diverse hjälpinsatser i kommunen. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *