Nyheter

Nytt i Miljöhörnan på Fenix

Nyheter Elever från årskurs 2 och 3 på Fenix Kunskapscentrum har invigt den nya utställningen i miljöhörnan på Biblioteket

Cajsa Jansson och Alva Sandberg har varit gruppernas motorer för denna utställning.  [1/3]

Miljöutställarna från vänster; Cajsa Jansson, Raymond Pettersson, Alva Sandberg, Ali Ahmed, Patrick Mates, Abdi Ahmed, Sead Hoxha, Robin Lindqvist, Alexander Gustafsson och Rasmus Jakobsson.  [2/3]

Här på anslagstavlan kommer vi fylla på med viktig information, menar Raymond Pettersson.  [3/3]

Raymond Pettersson, som är lärare i geografi, och elever på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd, presenterade den nya utställningen ”Levande hav”.

Eleverna som läser geografi har delat upp sig i fyra grupper med fyra teman; Mikroplaster, Antibiotika, Östersjön och Fiske. De har jobbat mot FNs globala mål; Mål 14, vilket innebär ”att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt i syftet om att uppnå en hållbar utveckling”.

Nedskräpning och förgiftning av haven är en tickande miljöbomb. Det handlar om allt från mikroplaster till läkemedel och val av tvättmedel. Detta påverkar också fisket som har fått stora problem genom överfiskning och förmågan till fortplantning har försämrats.

Alva Sandberg och Cajsa Jansson, som har varit motorer och projektledare för grupperna, var båda med i  grupp Antibiotika. – Den medicin som spolas ut i havet via våra hem har större påverkan på havet än vad de kunde ana. Fortplantning bland fiskar och fåglar störs och hela ekosystemet rubbas på grund av detta, menar Alva och Cajsa.

Tillsammans med de övriga eleverna har de tagit fram en upplysande film om havsmiljö, samt även en broschyr om arbetet. Grupperna har också varit en halvdag på föredrag ”We Change” i Jönköping.

Vår livsstil syn på det ökande skräpet i havet. Det består till  allra största delen av plast, mycket från engångsförpackningar och plastpåsar. I lördags var det premiär för en gemensam nordisk strandstädardag. I Sverige arrangerades städaktiviteter främst på västkusten.

Denna utställning skall vara i miljöhörnan från och med nu och fram till augusti. Så passa på att läs och ta del av mycket bra information om våra sjuka hav och hur vi alla kan hjälpas åt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *